Søker på havbunnen for siste gang

Mysteriet Per Vålnes kan bli uvanlig drapssak uten lik eller åsted.

 SØKER PÅ 50 METERS DYP:  Nå er det 21 måneder siden Per Vålnes forsvant etter sin egen 50-års dag. I dag startet det siste planlagte søket med miniubåt i Sørfjorden rett utenfor boligen til en av de siktede. Foto: Privat.
SØKER PÅ 50 METERS DYP: Nå er det 21 måneder siden Per Vålnes forsvant etter sin egen 50-års dag. I dag startet det siste planlagte søket med miniubåt i Sørfjorden rett utenfor boligen til en av de siktede. Foto: Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved 12-tiden i dag  startet en miniubåt med avansert kamerautstyr det siste planlagte søket etter liket av Per Vålnes på havbunnen utenfor boligeiendommen til en av de tre siktede i saken.

En likhund markerte kraftig på spor som førte ned til Sørfjorden tidligere i sommer.

Det er dykkerselskapet Arctic Seaworks i Hammerfest som skal leite på et område som er begrenset til 500 ganger 1 000 meter. Operasjonen blir ledet fra kystvaktfartøyet Heimdal.

- Det er om lag 50 meters dyp her, og bunnforholdene vil avgjøre hvor lang tid vi bruker, sier prosejktleder Isak Wøhni i Arctic Seaworks til Dagbladet.

Byggetomt siste Hvis det ikke dukker opp spor der heller, har politiet ett sjekkpunkt igjen før punktum blir satt i den mystiske forsvinningen fra Storsteinnes i Troms for 21 måneder siden.

Da skal arkeologer med avansert utstyr sjekke om det mulige drapsofferet fra Hallingdal ligger støpt inn i betong eller dumpet på tomta til Vollan Gjestehus.

Punktum i oktober Der jobbet de to andre siktede, og det ble flyttet og fylt på store mengder jord og stein i forbindelse med et nybygg på det tidspunktet Per Vålnes forsvant i slutten av november 2011.

I uke 41 - seinest 11. oktober - setter Troms-politiet uansett punktum for en av de mest omtalte forsvinningssakene de siste årene.

Vurderingene til etterforskningsleder og nå konstituert statsadvokat Morten Hermansen peker mot en av få drapssaker for en norsk rett uten spor av lik eller åsted.

- Det skjer ikke ofte. Den siste saken jeg kan huske her i Troms var tidlig på 2000-tallet, sier Hermansen til Dagbladet.

Drapet han sikter til skjedde på Ringvassøy i 1998 uten at liket av den drepte mannen noen gang er funnet.

Ifølge Nordlys ble en mann dømt til 11 års fengsel tre år seinere. Da hadde retten blant annet vitneutsagn om at liket var kastet på sjøen og tekniske bevis som skuddhylser å forholde seg til.

- Husker ikke slike saker Advokat Frode Sulland leder forsvarergruppa i Advokatforeningen.

- Jeg sitter ikke med noen statistikk tilgjengelig, men jeg kan ikke huske noen slike saker i farta, sier Frode Sulland til Dagbladet.

Likfunn er ingen betingelse for å ta ut tiltale for drap. Riksadvokaten må sette sitt stempel på alle drapstiltaler.

Det er politiets jurister som innstiller på hva statsadvokaten bør gjøre i to ledd før det, når etterforskningen er avsluttet.

- Bevisbyrden er ikke avhengig av at det dukker opp et lik. Retten skal ta stilling til om det er hevet over enhver tvil at eventuelle tiltalte har tatt livet av eller medvirket til å drepe Per Vålnes, sier Hermansen.

Han skal nå tilbake i politijuristjobben, og avslutte politiets jobb med dette «puslespillet», slik han selv omtaler Vålnes-saken.

Fatal 50-års feiring Politiet mener han ble drept i sin egen 50-års feiring hjemme i Storsteinnes i Balsfjord kommune lørdag 26. mars 2011.

Samboeren, som er en av de tre siktede, har derimot forklart at hun sist sa han da kjørte avgårde for å handle 30. november.

Først i november i fjor, nesten et år etter at Per Vålnes forsvant, ble kvinnen (nå 41), hennes nye samboer (40) og en annen mann (42) siktet og varetektsfengslet.

Tause To av de siktede har nektet å forklare seg for politiet siden desember i fjor. Den tredje ble taus i mars.

Politiet med hjelp av Kripos endevendte huset og hundegården i november i fjor.