Søker på hva som helst

I dag kommer tallene som kan avgjøre Obamas framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS (Dagbladet): Valgkampen har også handlet mye om skatt, Libya, abort, helse, skjulte videoopptak og Sesam stasjon. Men ingen temaer overskygger arbeidsledighet og jobbmarkedet som denne valgkampens viktigste tema.

Og i dag kommer tallene som kan avgjøre om Obama på tirsdag blir gjenvalgt som president.

Arbeidsdepartementet legger fram nye tall som vil vise ledighet og antallet nye jobber som ble skapt den siste måneden.

Tar alt
Azzie Reader er ett av navnene som skjuler seg bak de nakne tallene i statistikken.
Dagbladet møter henne på arbeidskontoret i Las Vegas, Nevada.

- Jeg kommer her annen hver dag og ser etter hva som helst, kundebehandling, stuepike eller varehandel.  Nesten hver dag legger jeg inn søknader, men det ser ganske håpløst ut, sier hun.

Og det er heller ikke særlig håp for Reader om å finne seg noe å gjøre. Nevada har USAs høyeste ledighet, for gamblingstaten ble rammet knallhardt da pengekrisa satte inn på slutten av 2000-tallet.

- For å få en jobb som betaler ti dollar (60 kr) i timen trenger du en universitetsgrad, sier hun.

Sist måned var ledigheten her på 11,5 prosent. I dag kan tallet bevege seg litt, men det vil ta år å få økonomien i ørkenstaten tilbake på beina.

Boom
Det første amerikanerne droppet da de måtte stramme inn livreima var ferieturen til Las Vegas. Dermed ble tusenvis av casinoansatte og byggearbeidere som jobbet med å utvide byen satt på gata.

- Vi har den høyeste ledigheten i landet, men det har gått riktig vei i det siste. Den var på 14 prosent og sist måned var tallet 11,5, sier May Worthy ved Nevadas arbeidsdepartement til Dagbladet.

Hun forklarer ørkenstatens rekordledighet slik:

- Bunnen falt helt ut av byggeindustrien og turistnæringene da krisa slo inn. Las Vegas hadde en fantastisk boom og var en av landets raskest voksende byer. Det var byggearbeidere her som bygget hus til bygningsarbeidere som bygget hus til hotellansatte. Plutselig sto alle på bar bakke.

Må stemme
Reader flyttet hit fra Los Angeles for tre måneder siden. På spørsmål om hvorfor hun valgte å flytte inn i dette økonomiske uføret svarer hun dette:

- Alt var så dyrt i LA. Her er det mye billigere å bo.

Etter å ha levert dagens jobbsøknader blir hun stående å prate sammen med venninnen Koya Samura og Dagbladet utenfor arbeidskontoret.

- Ledighet og helse er de viktigste temaene i valgkampen. Det er viktig at alle stemmer nå.

Jacob Sigley har også vært på arbeidskontoret og levert dagens jobbsøknader. Han klarer ikke la være å bryte inn i samtalen.

- Bush hadde jobben i åtte år og ødela alt. Han klarte hverken å få slutt på krigen eller å drepe bin Laden. Så kommer Obama inn og får soldatene hjem. Han dreper bin Laden men må få skikk på økonomien. Det er ikke like fort gjort. Han har gjort mye, men det er også mye som gjenstår, sier han.

Skviser
I går var Barack Obama igjen i Nevada for å sikre seg denne viktige vippestaten.
Til tross for den høye ledigheten leder han på meningsmålingene her.

Det viktigste man kan lese ut av dagens nye tall er tendenser. Skapes det flere jobber og blir det færre ledige så er det gode nyheter for Obama. Går det motsatt vei kan Romney fortsette hardkjøret mot presidentens økonomiske politikk og si at nå må nye krefter settes inn.

Det har vært spekulert i om Obama ville skylde på orkanen Sandy og si at ledighetstallene ikke vil komme nå likevel.
Alle departementene i Washington DC har vært stengt de siste to dagene, men i går ble det bekreftet fra arbeidsdepartementet at tallene kommer i dag.

Det tolkes selvsagt som et tegn på at tallene vil være gode for presidenten. Sist måned viste ledighetstallene en nedgang fra 8,1 prosent til 7,8 prosent for hele nasjonen. Fallet fikk umiddelbart republikanske våpendragere til å antyde at administrasjonen skviser statistikken i forkanten av valget. Arbeidsminister Hilda Solis har kategorisk avvist dette.

SANNHETENS ØYEBLIKK: Det viktigste man kan lese ut av dagens nye tall er tendenser. Skapes det flere jobber og blir det færre ledige så er det gode nyheter for Obama. Går det motsatt vei kan Romney fortsette hardkjøret mot presidentens økonomiske politikk og si at nå må nye krefter settes inn. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB Scanpix
SANNHETENS ØYEBLIKK: Det viktigste man kan lese ut av dagens nye tall er tendenser. Skapes det flere jobber og blir det færre ledige så er det gode nyheter for Obama. Går det motsatt vei kan Romney fortsette hardkjøret mot presidentens økonomiske politikk og si at nå må nye krefter settes inn. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB Scanpix Vis mer