Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søker råd hos dr. Internett

Syke nordmenn går like gjerne til cyberspace som til legekontoret - særlig de unge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny MMI-undersøkelse viser at sju av ti unge i aldersgruppa 15- 24 år velger å besøke nettet i stedet for legen. I aldersgruppa 25- 39 år er det også mange«sykdomssurfere»: 56 prosent velger nettet.

-  Stadig flere bruker nettet aktivt. Spørsmålet er om informasjonen de får er god nok, sier overlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Farlige nettpiller

Unge Oslo-beboere og folk med universitetsutdanning har i størst grad søkt etter medisin- og sykdomsinfo på nettet det siste året. På spørsmålet: «Hvordan skaffer du vanligvis informasjon om sykdommen eller om medisiner?» svarte 47 prosent av alle de spurte, fastlegen. 44 prosent sa internett.

FAKTA

Legeråd på nettet

Undersøkelsen ble gjort på oppdrag fra legemiddelfirmaet MSD, for å finne ut mer om befolkningens kildebruk når de skal hente informasjon om sykdom og medisiner.

Undersøkelsen ble gjennomført på en av MMIs omnibusundersøkelser, hvor flere oppdragsgivere deltar med spørsmål.

Intervjuene er gjort per telefon på kveldstid. 1000 personer over 15 år ble intervjuet.

-  Pasientene blir mer opplyste, noe som bidrar til god dialog på legekontoret. Samtidig er det en utfordring å unngå at pasientene blir lurt. Å finne nettsider med balansert informasjon er ikke lett, sier Kjell Maartmann-Moe, leder for Almenpraktiserende lægers forening.

Han fraråder på det sterkeste syke å jakte på diagnose og bestille piller over nettet.

-  Det er en farlig sport. Husk at medisininformasjonen som ligger på nettsidene til legemiddelfirmaene, forteller bare deler av sannheten.

Å oppsøke legekontoret er en sikkerhet både mot å bli feilbehandlet, overbehandlet og å havne i medisinselgernes vold, sier Maartmann-Moe.

Tillit til legen

Tilliten til fastlegens kunnskaper er fortsatt bra.

Nesten halvparten av de spurte er imidlertid ikke fornøyde med informasjonen de får om nye medisiner.

ADVARER: Kjell Maartmann-Moe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!