Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søker sæd fra modne menn

Her er sæd fra de første mennene i Norge som med full identitet har donert sine edleste varer. Nå etterlyser Rikshospitalet norske, modne menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/STAVANGER (Dagbladet): -  Vi ønsker oss en annen målgruppe enn tidligere. En mer moden gruppe. De skal være over 25 år, men ikke over 45. De skal gjerne ha barn og egen familie. Vi henvender oss altså til modne menn som ønsker å hjelpe andre, ikke til «fattige» studenter som trenger penger, sier Trine B. Haugen, laboratoriesjef ved sædbanken til Rikshospitalet.

De første sædprøvene er nå kommet inn og frosset ned, etter at Rikshospitalet og Sykehuset i Haugesund i begynnelsen av september satte i gang: For første gang i norgeshistorien samler helsevesenet inn sæd fra norske menn med full identitet. Ved fylte 18 år kan dermed barnet - og bare barnet - få opplyst hvem som er faren.

Fra 1. januar 2005 får dermed barnløse landet rundt glede av behandlingen. Kravet til giverne er at de er norske statsborgere eller har bosettingstillatelse.

Varierende kvalitet

-  Vi har fått en god start, men er veldig interessert i å få kontakt med potensielle givere. Vi trenger minst 15 godkjente donorer i året, sier labsjefen.

Siden sædkvalitet varierer fra person til person, og enkelte erfaringsvis dropper ut av prosjektet, trenger man på landsbasis rundt 40 givere som melder seg årlig. Rikshospitalet ønsker ikke å røpe hvor mange som har meldt seg til nå.

-  Kjekke og reflekterte

Ved Sykehuset i Haugesund skal 30 menn ha meldt seg. Bare sju av dem er blitt godkjent som sæddonorer.

-  Det er veldig kjekke og reflekterte menn, sier bioingeniør Eva Bakke ved sykehuset.

-  Det viktigste er at sæden må tåle frysing. Man kan ha helt friske sædceller som likevel ikke tåler å fryses, og da er man heller ikke egnet som donor, sier Bakke.

Sykehuset i Haugesund vil trolig komme i gang med behandling til våren.

Norske donorer kan bli far til seks barn før sæden destrueres.

SÆD I BOKS: Laboratoriesjef Trine B. Haugen ved Rikshospitalet åpner fryseren og viser de første sædprøvene fra de norske menn. Til glede for norske barnløse fra januar.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media