(U)KULTUR: Den spanske nasjonalforsamlingen opphever forbudet mot tyrefekting i Spania, da nasjonalforsamlingen gjorde den omstridte tradisjonen til en del av spansk kulturarv. Foto: AP Photo/NTB Scanpix.
(U)KULTUR: Den spanske nasjonalforsamlingen opphever forbudet mot tyrefekting i Spania, da nasjonalforsamlingen gjorde den omstridte tradisjonen til en del av spansk kulturarv. Foto: AP Photo/NTB Scanpix.Vis mer

Søker tyrefekting inn på UNESCOs verdensarvliste

Opphever forbudet og innfører tyrefekting som spansk kulturarv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle forbud mot tyrefekting i Spania ble satt til side denne uka, da nasjonalforsamlingen gjorde den omstridte tradisjonen til en del av spansk kulturarv. Det ble klart etter at Partido Popular (PP) stemte forslaget gjennom i Senatet.

590.000 underskrifter Dyrevernere og motstandere av den flere hundre år gamle tradisjonen har arbeidet hardt for å påvirke de folkevalgte til å stemme nei i avstemningen. Oppropet til støtte for forslaget om å gjøre tyrefekting til offisiell kulturarv hadde fått 590.000 underskrifter, skriver BBC.

PP har flertall i nasjonalforsamlingen, og kunne dermed enkelt avgjøre at forbudet i både Catalonia og Kanariøyene mot tyrefekting ble opphevet. Den nordspanske regionen Catalonia innførte forbud mot tyrefekting i 2012, mens Kanariøyene gjorde det samme i 1991.

Men selv om et flertall av spanjoler i meningsmålinger har sagt at de ikke er for tyrefekting, har de heller ikke støttet et forbud.
Ett av PPs senatsmedlemmer skal i forbindelse med avstemningen ha proklamert «oksenes tilbakekomst til Catalonia», en av to spanske regioner som i dag har forbud mot tyrefekting. PP vil nå søke om å få «fiesta de toros» inn på UNESCOs verdensarvliste.

Bevare tradisjonen Den nye loven gir tyrefekting en beskyttet status i hele Spania og betyr at regionale og kommunale myndigheter i prinsippet er forpliktet til å bevare og fremme den kontroversielle tradisjonen.

Under debatten i Senatet, som angivelig varte i fire timer, skal en av PPs representanter ha ment at Catalonia nå var forpliktet til å gjeninnføre tradisjonen. I følge representanten måtte tyrefektingen «komme tilbake til Catalonia» under argumentet om at alle spanjoler skulle ha tilgang til å se arrangementene, skriver Spaniaposten.no.

En representant for regjeringspartiet i Catalonia skal ha ansett uttalelsen som et tegn på manglende respekt for regionenes rett til selvstyre og svart at hvorvidt tyrefekting var lov eller ikke, burde regionene selv få bestemme.

Andre i opposisjonen ga uttrykk for at Spania nå går i feil retning, tilbake til mindre siviliserte tider og at avgjørelsen skader Spanias omdømme utad.

Kun to av Spanias 17 regioner har til nå innført forbud mot tyrefekting, Kanariøyene i 1991 og Catalonia i 2010.