Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Søkeren reddet livet mitt

TROMSØ (Dagbladet): Skredet begravde Bjarte Alvik under to meter snø. Men takket være den lille skredsøkeren kunne de fem turkameratene grave Bjarte fram fra snøen mindre enn ti minutter etter at skredet hadde gått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De seks kameratene fra Troms Turlag var i går formiddag på vei opp Styrmannen i Tromsø.

- Et stykke opp i fjellsiden måtte vi krysse et bredt snøflak. Flaket så litt ustabilt ut, så vi stanset ved noen steiner for å grave en snøprofil for å undersøke skredfaren, forteller Bjarte Alvik.

Mens han grov profilen, kom en av de andre til å tråkke litt ut i siden. De hørte et brak i snøen, og da de kikket opp, kom et 800 meter bredt skred mot dem 600- 700 meter lenger opp i fjellsiden.

- De fem andre hadde ennå ski på beina, og jeg brølte til dem at de skulle komme seg i dekning. Selv hadde jeg ingen mulighet til å komme meg bort, så jeg krøket meg sammen bak en stein og ventet på at snøen skulle begrave meg, forteller Bjarte.
- Snøen pakket seg rundt meg, og det ble helt mørkt. Jeg fikk panikk, og prøvde fortvilt å komme meg ut selv. Men jeg hadde nesten ikke mulighet til å bevege meg.

Mindre enn ti minutter seinere sto han oppå snøen igjen.
Bjarte hadde på seg en elektronisk søkebrikke på turen. Turkameraten Espen Nordahl, som er daglig leder i Tromsø Turlag, er sikker på at det var den som berget livet til Bjarte.

- Takket være søkeren klarte vi forholdsvis raskt å orientere oss fram til stedet hvor Bjarte lå, forteller han.

REDDET UT AV SKREDET: Takket være den elektroniske skredsøkeren kunne turkameratene grave fram Bjarte Alvik etter mindre enn ti minutter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!