Søkernavn: Røkke

Den ytterste saklighet råder angivelig i Asker bygningsråd. Det skal verken være en ulempe eller en fordel å hete Kjell Inge Røkke. Vi får se.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FÅR KJELL INGE RØKKE bygge sin drømmebolig med tilhørende herligheter på idylliske Konglungen i Asker? Han har i utgangspunktet hatt opsjon på tre tomter som han vil slå sammen til en. Trekker byggesaksbehandlingen i langdrag, kan det spøke for mulighetene for å få kjøpe alle tomtene. Asker og Bærums Budstikke skrev torsdag at en av tomtene er solgt allerede. Hva det betyr for Røkkes planer er usikkert. Arkitekten sier det likevel skal la seg gjøre. Kanskje er tomta solgt til Røkke?

BYGGEPROSJEKTET som er til behandling, innebærer relativt store inngrep. Han skal flytte en verneverdig bolig, rive en eksisterende, erstatte den med en ny, med terrasse og svømmebasseng. Boligen vil ha et bruksareal på 760 kvadratmeter. En verneverdig sommerbolig skal flyttes åtte meter. Den skal få tilbake sin opprinnelige fasade. Bruksarealet på denne er ifølge søknaden 190 kvadratmeter. Øst for denne sommerboligen kommer et uthus på 20 kvadratmeter. På tomta skal det også være garasje og tennisbane med et bruttoareal på 603 kvadratmeter, som skal ligge vakkert i terrenget. Tennisbanen er på taket av garasjen som vil ha plass til 14 biler og et teknisk rom.

FOR AT HOVEDHUSET ikke skal se for stort ut, i forhold til terrenget og eksisterende bebyggelse, har arkitekten tegnet det slik at det framstår som to hus som er sammenkoplet med et mellombygg i glass. På den store modellen som bygningsrådet har foran seg, ser det faktisk slik ut. Men hvordan vil det ta seg ut om natta, spør bygningsrådets mest innbitte motstander, Ola Holst, når det lyser inne i glasset? Det er ingen tvil om at dette er svære greier. Men så er ikke Røkkes mulige, eventuelle nabo, noen smågutt. Han har fått godkjent å omgjøre ei tidligere hytte til en bolig på 650 kvadratmeter mot å finansiere lange vann- og avløpsledninger som flere har nytte av. Og det ligger så vakkert i terrenget at alle politikerne skryter av det. Denne naboen har ikke hatt særlig gode argumenter for å klage på Røkkes prosjekt, og har heller ikke gjort det.

FÅR RØKKE LOV? Bygnings- og reguleringssjefen sier ja, men bygningsrådet nøler. Og det er det som har beslutningsmyndigheten. Rådet vedtok onsdag med 6 mot 3 stemmer å utsette behandlingen av søknaden til neste møte 15. juni. SV og De grønne er mot prosjektet. De mener det er for stort og prangende og bryter med eksisterende byggeskikk. Ap er for å godkjenne Røkkes planer, i likhet med administrasjonen. Høyre, som har tre medlemmer i rådet og dessuten samarbeider med Frp, KrF og De grønne, vil være trygg på at man tar en formelt korrekt beslutning. De holder kortene tett til brystet. Høyres gruppe i kommunestyret skal diskutere saken i dag eller onsdag.

NOEN HAR TATT til orde for at man må vente med å godkjenne Røkkes søknad til kommunen har ferdigbehandlet reguleringsplanen for Konglungen. Hvis man gir grønt lys til Røkke før den er vedtatt, binder man opp saksbehandlingen, mener for eksempel SV. Bygningssjefen mener imidlertid Røkkes reviderte planer, tegninger og søknad er helt i tråd med administrasjonens forslag til reguleringsplan. Dessuten har man gitt andre søkere lov til å foreta ombygginger uten å vente på godkjent reguleringsplan.

HØYRE, som har mest makt av partiene i Asker, har vært raus med dispensasjoner også andre steder i kommunen, blant annet på Nesøya. Kjenner vi partiet rett, vil det gi grønt lys for prosjektet hvis det er i tråd med lover og regler og tar hensyn til de innvendinger som er kommet fra bygningsmyndighetene. Og kjenner vi Røkke rett, har han påsett at så er tilfelle. Planene er jenket og revidert og endret i nært samarbeid med bygningssjefen. Som altså anbefaler det. Og har gode svar på alle innvendinger fra naboer, politikere, bygningsråd, fylke og fylkesmann.

MEST SANNSYNLIG får Røkke det som han vil. Han har etter hvert gått noen hinderløyper og lært masse om hvordan de skal passeres. Og hvis han skulle tape? Da blir det fem tomter i stedet for en, minst like mange eksklusive boliger, om ikke så store, og trolig litt flere biler. Skjønt - når Røkke vil ha 14 parkeringsplasser i sin egen garasje, er jeg ikke helt sikker.