Søket etter Berserk avsluttes

Paul Watson tror båten har sunket.

VANNPOSENE: Disse vannposene ble funnet av gummibåten som søkte for Steve Irwin i Rosshavet. Foto: Barbara Veiga / Sea Shepherd
VANNPOSENE: Disse vannposene ble funnet av gummibåten som søkte for Steve Irwin i Rosshavet. Foto: Barbara Veiga / Sea ShepherdVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har fått bekreftet fra fartøyet «Steve Irwin» at de avslutter det aktive søket etter «Berserk» i det området vannposene og padleåren ble funnet.

Luz Rivas ombord på «Steve Irwin» forteller at det ikke er tatt stilling til om de skal gjennomføre et siste helikoptersøk når skipet kommer til Franklin Island, i 21-22-tida norsk tid.

- Det er opp til Paul Watson å bestemme. Pilotene er veldig slitne, så den avgjørelsen får vi ta i morgen, sier Luz Rivas til Dagbladet.

Franklinøya er ett av fire mulige møtepunkter som ekspedisjonsdeltakerne avtalte før Jarle Andhøy og Samuel Massi gikk av Berserk for å kjøre mot polpunktet. Øya ligger nord for McMurdo-sundet der letingen til nå har vært konsentrert.

Har øynen åpne - Vi siger sakte nordover og vil befinne oss i det aktuelle farvannet i 12 timer til. Vi vil ha øyne og ører åpne, men vi kommer ikke til å søke aktivt mer med helikopter og båt, sier Paul Watson til Dagbladet.

Han forteller at i løpet av de siste 36 timene har helikoptret vært i luften mesteparten av tiden.

- Pilotene har bare vært på båten for å sove. Ellers har de søkt mesteparten av tiden, sier Watson som ikke har loggført timene men anslår det til mellom 20-30 timer.

Han tror at «Berserk» har støtt på toppen av et isfjell i det ubarmhjertige farvannet.

- Med vind opp mot 160 kilometer i timen kan båten ha blitt kastet opp og truffet på isfjell. Det kan være på størrelse med en liten koffert eller et stort hus. I slike forhold vil Berserk bli en liten båt og det blir fort slått hull i skroget.

Har sunket raskt - Jeg tror at «Berserk» har sunket og at det har sunket raskt. Vi har nå gjort alt som er mulig og har gjennomsøkt området med helikopter 3 ganger. Da vi fant redningsflåten ble vi ganske nedstemt, sier Watson.

Luz Rivas som også er ombord på «Steve Irwin» bekrefter at de har funnet 24 vannposer og en padleåre.

- På posene står det skrevet «Made in Norway», så da går vi ut fra at de kommer fra «Berserk». Posene ble oppdaget av helikoptret og de fikk gummibåten til å plukke dem opp, sier den svenske Luz Rivas til Dagbladet.

Hun forteller at de nå avslutter det aktive søket da de har finkjemmet området både med helikopter og båt.

- Alle hadde håpet på å finne noe mer, men nå er det nesten håpløst. Det er håpløst. Nå er det opp til New Zealandske myndigheter om de vil gjøre noe mere. Vi har gjort alt vi kunne. Sannsynligvis har båten sunket, sier Luz Rivas.

Både hun og Paul Watson er tydelig slitne og litt fortvilet over at de ikke har fått noen hjelp av andre båter i området.

- Det skipet som var fra New Zealand dro herfra for noen dager siden. Og det russiske cruiseskipet «Professeor Komov» har også dratt videre. De er nok å ser på pingviner en eller annen plass, sier Paul Watson.

LETEAKSJONEN:  Nødpeileren til Berserk ble utløst tirsdag morgen 33 kilometer nord for Scottbasen i Rosshavet. «Steve Irwin» har søkt etter den norske seilbåten siden onsdag. Grafikk: Kjell Erik Berg
LETEAKSJONEN: Nødpeileren til Berserk ble utløst tirsdag morgen 33 kilometer nord for Scottbasen i Rosshavet. «Steve Irwin» har søkt etter den norske seilbåten siden onsdag. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer