FORSVANT:  Malaysia Airlines-flyet, med 239 passasjerer om bord, forsvant fra radaren 8. mars. Foto: REUTERS/Tomasz Bartkowiak/NTB Scanpix
FORSVANT: Malaysia Airlines-flyet, med 239 passasjerer om bord, forsvant fra radaren 8. mars. Foto: REUTERS/Tomasz Bartkowiak/NTB ScanpixVis mer

- Søket etter savnet fly flyttes trolig til havbunnen

Sjansen for å finne deler er kraftig redusert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et robotdrevet undervannsfartøy vil trolig bli sendt ned på havbunnen i Indiahavet for å lete etter vraket av det savnede Malaysia Airlines-flyet tirsdag.

Sjansen for å finne deler av flyet på havoverflaten i Indiahavet har blitt kraftig redusert som følge av sterke strømmer og en syklon som passerte gjennom området i løpet av forrige uke, sier Angus Houston til ABC.

Han er sjef for det australske byåret som koordinerer søket etter det forsvunnede Malaysia Airlines-flyet, og opplyser at myndighetene nå vurderer å sende ned en robot for å undersøke havbunnen i Indiahavet.

Houston sier til at den månedslange letingen nå er på et kritisk stadium. Grunnen er at batteriene i de svarte boksene som gjør opptak i fly, er i ferd med å gå tomme eller allerede har gjort det.

Fanget opp signaler Mandag opplyste Houston at det australske skipet Ocean Shield fanget opp to signaler som samsvarer med signalene som sendes ut fra de svarte boksene i fly. Det første signalet varte i mer enn to timer og det andre i rundt 13 minutter, men etter dette har det ikke blitt registrert noen nye signaler, sier Houston til radiostasjonen.

Batteriene i de svarte boksene har normalt en levetid på 30 dager, og denne tiden er nå overskredet.

Det australske skipet sleper fortsatt med seg utstyret som brukes for å søke etter signalene, i et forsøk på å gjenvinne kontakt. Imidlertid vil utstyret trolig bli fjernet raskt, og isteden vil det bli sendt en selvstyrt undervannsfarkost av typen Bluefin-21 så fort posisjonene til signalene er klarlagt.

- Jeg antar at vi er svært nær dét punktet, sier Houston.

Roboten vil i så fall gjennomsøke havbunnen ved bruk av sonarutstyr, før funnene analyseres om bord på skipet.

Avgjøres trolig tirsdag Avgjørelsen om hvorvidt Bluefin-21 skal tas i bruk vil trolig bli truffet tirsdag, men det kan ta flere dager før roboten har noe å rapportere om. Basert på analyser av sporadiske radar- og satellittdata, er letesjefen trygg på at de befinner seg på rett sted.

- Vi er ganske sikre på at vi er i riktig område, sier Houston.

Opp mot 14 fly og 14 skip vil delta i søket tirsdag.

239 personer var om bord i flyet da det forsvant den 8. mars og fløy tusenvis av kilometer utenom ruten fra Kuala Lumpur til Beijing.

Myndighetene har ikke utelukket at mekaniske problemer kan ha forårsaket flyets forsvinning, men har sagt at beviser som inkluderer tap av kommunikasjon med flyet, antyder at forsvinningen trolig skyldes en bevisst handling om bord. (©NTB)