Søket etter seilbåten «Lady Domina» er avsluttet

Ingen livstegn på halvannen måned.

AVSLUTTER SØKET: Etter halvannen måte uten livstegn fra mannskapet på seilbåten «Lady Domina», gir portugisiske myndigheter opp søket i påvente av ytterligere informasjon i saken. Foto: BILL DIETRICH / PRIVAT
AVSLUTTER SØKET: Etter halvannen måte uten livstegn fra mannskapet på seilbåten «Lady Domina», gir portugisiske myndigheter opp søket i påvente av ytterligere informasjon i saken. Foto: BILL DIETRICH / PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå gått halvannen måned siden noen hørte fra mannskapet på seilbåten «Lady Domina» som la fra kai i Sant Martin i Karibia med kurs for Europa.

Nå avslutter portugisiske myndigheter søket etter båten, skriver VG.

Avisen siterer Carlos Olivera, løytnant i den portugisiske kystvakten, på at søket er avsluttet inntil de får ny informasjon i saken.

- Det er vel på det rene at portugiserne setter en sluttstrek for leteaksjonen nå snart. Vi skal ha et møte her i morgen, og skal i samråd med de pårørende finne ut hva vi skal gjøre, sa Erik Walle ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Dagbladet tirsdag.

Norsk, dansk, britisk Om bord i seilbåten er nordmennene Stian Abrahamsen (29) fra Kristiansand, Anders Mosteid (27) fra Hurdal og skipperen (49).

Danske Brian Fritzner (46) fra København og britiske Katie Lee (34) fra Stockport er også blant mannskapet.

Det var pårørende til Fritzner som først meldte om bekymring, hun hadde hørt at turen skulle ta to uker, og da hadde båten vært på havet i nærmere en måned.

- Vanskelig - Dette er en vanskelig sak, med stor usikkerhet og mangel på ny informasjon, sier Walle.

Både bekjente av mannskapet, Hovedredningssentralen og Jarle Andhøy har vært ute i media og fortalt at mye kan skje på en slik tur, som gjør at det kan ta mye lengre tid enn planlagt. Og de kan ha valgt en annen rute.

- En seilbåt på 75 fot forsvinner ikke helt av seg sjøl. Jeg tror båten er utenfor rekkevidde for kommunikasjon, og har god tro på at de har valgt ei annen rute. Det ville vært annerledes om vi snakket om en båt på 30 fot. «Lady Domina» er beregnet for å cruise store hav og har mye plass til vann, mat og drivstoff. Det er også godt med overlevelsesutstyr om bord som redningsflåte, overlevelsesdrakter og nødpeilesender. Nei, jeg er ikke all verdens bekymret, sa redningsleder Bjørn Magnussen til Dagbladet den 5. mai.

De store havområdene har vært en utfordring for portugiserne som har lett etter båten. De vet ikke hvor noe eventuelt kan ha skjedd med båten.

Det har blitt gjennomført flysøk og radiosøk, og det har blitt sendt ut meldinger til båter i området, og aktuelle havner har blitt kontaktet.

Hovedredningssentralen har tidligere opplyst at seilbåten er utstyrt med en VHF-radio, noe som gjør at de ikke kan nås av båter som er langt unna.

- Hadde båten vært utstyrt med gps eller andre måter og varsle oss på, ville vi visst på millimeteren hvor de befant seg. Med en VHF-radio er det langt vanskeligere. Det vil i praksis si at bare de båtene som er i umiddelbar nærhet vil kunne fange opp meldinger på VHF. Vi kan ikke konkludere at det har skjedd noe med båten, men vi kan ikke konkludere med det motsatte heller, sa vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Nils-Ole Sunde til Dagbladet tirsdag.