Søkk vekk i Libanon

BEIRUT: Med en spionanklage på nakken ble Zahi Hani El Kadri (26) sendt ut av Norge og forlatt på flyplassen i Beirut. Familien som sto og ventet der 24. januar har fortsatt ikke sett ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi hadde ikke forventet dette av Norge, spesielt siden han har jobbet for den norske FN-styrken NORBATT. Hele familien har det vondt nå, sier faren Hani El Kadri i Beirut til Dagbladet.

Det er snart en måned siden han sto på flyplassen i Beirut og ventet på sin sønn som var tvangssendt ut av Norge. Kofferten fikk de levert ut, men sønnen kom aldri. Hvor han nå er, vet verken familien eller hans advokater.

Hans eldre bror, Ali Hani El Kadri, har bodd i Norge i ti år og er norsk statsborger. Han dro til Beirut i begynnelsen av februar sammen med sin norske samboer og deres advokat, Arild Humlen, for å lete etter Zahi.

Ved ankomst ble de holdt tilbake og avhørt av militært personell på flyplassen i fem timer.

Broren torturert

- Ali ble truet, og det ble påstått at vi var kommet for å skade libanesiske myndigheter. Det var en hårreisende behandling, sier Humlen.

Forrige lørdag skulle de reise tilbake til Norge, men Ali ble da hentet av det militære etterretningspolitiet. Etter to dager ble han løslatt, med rundt 30 brennemerker på kroppen.

- De spurte om brødrene mine, om familien min. De presset meg for å få meg til å si at jeg har jobbet for Mossad. Jeg fikk hele tida høre at jeg løy, og at de hadde sine metoder for å få meg til å fortelle sannheten, forteller Ali, tydelig preget av hva som har skjedd. Nå er han redd for at også broren har vært utsatt for tortur.

Libaneseren Zahi Hani El Kadri er anklaget for å ha bistått den sørlibanesiske hæren, SLA, som støttet Israel under okkupasjonen.

- Han har sagt at han ble forsøkt tvunget til å informere denne militsen om israelskfiendtlig aktivitet, men at han ikke ga fra seg noe informasjon, sier Arild Humlen.

Kastet ut

Zahi fikk avslag på asylsøknaden og ble sendt ut av Norge med politieskorte. Libanesiske myndigheter ble ikke kontaktet før Zahi ble sendt ut.

Utlendingsdirektoratet (UDI) avviste ikke at Zahi kunne bli stilt for den militære retten i Libanon, men de fryktet ikke en «urettmessig straff». Derfor ble han ikke innvilget asyl i Norge.

- Det må enten skyldes en naiv holdning eller en velkalkulert risiko. Det er typisk at det ikke er noen etterfølgende kontroll, så man kan jo lure på hvor mange ganger dette har skjedd, sier Arild Humlen.

Om Zahi er tatt av libanesiske militære myndigheter, er uklart.

- Man får aldri informasjon om pågrepne når de er beskyldt for å samarbeide med Israel. Familien varsles først når saken skal opp i den militære domstolen, og før det kan etterforskningen ta opp til to, tre eller fire måneder, sier familiens libanesiske advokat Naji Yaghi.

Hizbollah

Naji Yaghi mener at Zahi nå kan være i Hizbollahs hender og at han vil bli overlevert til myndighetene seinere.

Amnesty International bekrefter at Hizbollah har avhørt SLA-siktede tidligere, og at det ikke er utenkelig at de fortsatt gjør det.

- Generelt vet vi at libanesere mistenkt for å ha vært tilknyttet SLA holdes fengslet lenge uten kontakt med familie eller advokat. Det er i slike perioder tortur kan forekomme, sier Thomas Horne i Amnesty International i Norge.

Amnesty jobber for å få gjenopptatt SLA-saker i rettsapparatet i Libanon.

- Det er nødvendig for å sikre at ingen uskyldige blir dømt. Rettssakene er korte og tilfeldige. Behovet for å få folk dømt har vært større enn behovet for rettferdighet.

Ambassaden i Syria, som også dekker Libanon, utelukker at Zahi holdes av Hizbollah.

- Vi har fått beskjed om at han ikke er anholdt av libanesiske myndigheter. To ganger har myndighetene forsikret oss om dette. Han ble avhørt av sikkerhetsvakter på flyplassen i to timer, og deretter løslatt, sier fungerende ambassaderåd i Syria, Martin Yttervik.

<B>FORSVUNNET:</B> Ingen vet hva som skjedde med Zahi Hani El Kadri etter at han ble løslatt av sikkerhetstjenesten på flyplassen i Beirut.