KONSTRUKTIVT:  Ledernes forhandlingsleder, Jan Olav Brekke, betegner dialogen mellom partene som konstruktiv og løsningsorientert.
Foto Knut Falch/SCANPIX
KONSTRUKTIVT: Ledernes forhandlingsleder, Jan Olav Brekke, betegner dialogen mellom partene som konstruktiv og løsningsorientert. Foto Knut Falch/SCANPIXVis mer

Sokkeloppgjøret i boks - tar betenkningstid

- Vi er svært fornøyd med prosessen og resultatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En time på overtid ble det natt til onsdag enighet i meklingen i sokkeloppgjøret mellom Lederne og NHO-tilknyttede Norsk olje og gass. SAFE deltok også i meklingen, men tar ikke stilling til resultatet før en dom fra Arbeidsretten kommer i neste uke.

- Vi er svært fornøyd med prosessen og resultatet, som betyr at vi har fått et forpliktende utvalgsarbeid for de interesserte organisasjoner, deriblant Lederne, rundt de særlige utfordringene knyttet til eldre arbeidstakere på sokkelen, sier Ledernes forhandlingsleder Jan Olav Brekke.

Brekke betegner dialogen mellom partene som konstruktiv og løsningsorientert.

Innen august 2015 skal det gjennomføres et utvalgsarbeid som skal se nærmere på helsemessige konsekvenser blant Ledernes medlemmer på sokkelen. Arbeiderne utsettes for nattarbeid, kjemikalieeksponering, vibrasjon og elektromagnetisk stråling, påpeker Lederne, som mener det er viktig å ivareta arbeidstakere som av helsemessige årsaker ikke klarer å holde ut til de når pensjonsalderen.

Betenkningstid Meklingen gikk til Riksmekleren etter at det i forrige måned ble brudd i sokkelforhandlingene mellom Norsk olje og gass og de to arbeidstakerorganisasjonene Lederne og SAFE. SAFE valgte natt til onsdag å ta betenkningstid. Riksmekleren har satt svarfrist til 27. juni.

- SAFE ønsker ikke å gjøre noe som kan vise seg å være ulovlig, og forhandlingsdelegasjonen bestemte seg i natt derfor for å avvente en signering eller avvisning av tilbudet som er fremforhandlet i meklingen. Vi tar betenkningstid til det foreligger en dom i Arbeidsretten, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst.

Arbeidsretten YS-forbundet SAFE ble 12. juni stevnet av Norsk olje og gass for Arbeidsretten fordi arbeidsgiverne mener at SAFEs plassoppsigelse av 154 SAFE-medlemmer i Esso Norge var ulovlig. En dom fra Arbeidsretten vil ikke foreligge før tidligst 23. juni.

Rysst sier at det framforhandlede tilbudet i meklingen er nesten likelydende med det tilbudet som Norsk olje og gass la fram under forhandlingene i Stavanger 9. mai. Men SAFE har i tillegg framforhandlet en formulering om å igangsette et utvalgsarbeid mellom partene om tiltak for ivaretakelse av eldre arbeidstakere offshore.

Den tredje arbeidstakerorganisasjonen som har forhandlet med Norsk olje og gass, Industri Energi, kom til enighet 9. mai.

(NTB)