Sokken kan være fra Balkan

FROGNER (Dagbladet): Privatetterforsker Harald Olsen mener han har gjort oppsiktsvekkende funn i Orderud-saken: Vitner sier at «Orderud-sokken» er en hjemmestrikket sokk med mønster fra Jugoslavia eller Makedonia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dessuten hevder flere kriminelle at de kjente til drapene allerede lørdag 22. mai, dagen før Hans Orderud fant Anne Orderud Paust og hennes foreldre drept i kårboligen. Etter det Dagbladet kjenner til, er det noen av de foreløpige og oppsiktsvekkende funnene til privatetterforsker Harald Olsen.

- Det er ikke riktig av meg å kommentere arbeidet mitt på dette tidspunktet. Jeg har ikke avsluttet arbeidet. Jeg vil etter hvert redegjøre for politiet det jeg mener er interessant, og som kan ha betydning for videre politietterforskning, er alt Olsen vil si til Dagbladet.

Nye vitner

Harald Olsen har lang fartstid fra Kripos - både som taktisk og teknisk etterforsker. Han har i vel ett år drevet privat etterforskning av Orderud-saken, på oppdrag fra advokat Frode Sulland.

Sulland er advokat for Veronica Orderud, som nå ligger i skarp strid med sin søster Kristin Kirkemo Haukeland i trippeldrapssaken. Kristin var knyttet til et kriminelt eksjugoslavisk miljø gjennom en tidligere kjæreste.

Før jul la Harald Olsen fram en foreløpig rapport til advokatene Frode Sulland og Cato Schiøtz, men han har siden kommet videre i sin etterforskning.

Selv om privatetterforskeren ikke vil kommentere saken, får Dagbladet likevel bekreftet fra flere kilder at Olsen mener han har funnet nye, viktige spor i saken.

Typisk balkansk

Privatetterforskeren har jobbet intenst med et av sakens mest omtalte spor, raggsokken som ble funnet fem meter fra verandadøra til kårboligen. Politiet har brukt store ressurser for å knytte sokken til Kristin Kirkemo Haukeland eller halvsøsteren Veronica Orderud. Dette arbeidet har ikke ført fram.

Dagbladet kjenner til at Harald Olsen har snakket med flere personer - noen fra det tidligere Jugoslavia - som hevder at sokken er strikket etter et jugoslavisk eller makedonsk mønster. Disse personene forklarer at sokken kan være en typisk hjemmestrikket sokk fra Balkan.

- Slike sokker blir brukt som gaver i forbindelse med besøk, forklarer vitnene.

Dagbladet kjenner til at advokat Frode Sulland vil stevne inn vitner som skal forklare seg om sokkens opprinnelse.

Tips fra Oslo-kvinne

Politiet skal også ha fått tips om at sokken kan stamme fra Balkan, etter at Oslo-kvinnen Elisabeth Blæstrud meldte seg for politiet.

- Da jeg så raggsokken avbildet i TV og aviser, så jeg med en gang at denne sokken kunne være jugoslavisk, eller fra et av de andre landene på Balkan, sier Blæstrud til aftenposten.no.

Hun sier hun reagerte spesielt på den lave ankelkanten, som hun mener er helt typisk for jugoslaviske sokker. Også fasong, design og strikketeknikk mener hun er svært unorsk, og minner svært om det hun kjenner fra Jugoslavia.

Tipset fra Elisabeth Blæstrud, som er psykolog, har ført til ytterligere politietterforskning av sokken. Nå skal sokken granskes av strikkeeksperter i Tyskland.

Politiet mener at en av gjerningspersonene, sannsynligvis en kvinne, brukte en sokk utenpå skoene for ikke å sette igjen avtrykk på åstedet. Dersom politiet klarer å knytte sokken til Balkan, vil forsvarerne til ekteparet bruke opplysningene for å prøve å knytte Kristin Kirkemo Haukeland til trippeldrapet.

Kristin hadde kontakt med det jugoslaviske miljøet gjennom sin ekskjæreste, som også er far til hennes sønn.

Bilder

I politidokumentene går det fram at etterforskerne har endevendt Kristins og Veronicas garderober for å finne spor som kan knytte halvsøstrene til sokken. Dessuten er det beslaglagt en rekke bilder.

På ett av bildene sitter Kristin foran speilet og sminker seg. I hjørnet på bildet skimtes deler av en liknende sokk som ble funnet på åstedet.

Politiet har forstørret opp bildet mange ganger for å finne ut om denne sokken er av samme type som «Orderud-sokken», men heller ikke dette sokke-sporet skal ha ført til konkrete opplysninger.

- Et bilde av Kristin Kirkemo Haukeland foran et speil ligger i sakens bevisoppgave. Hva bildet gir uttrykk for, kan jeg ikke kommentere, sier aktor Jørn Maurud.

Politiet på Romerike gjorde en avtale med VG, og avisa publiserte et stort bilde av «Orderud-sokken» på sin førsteside noen måneder etter drapene.

Etter offentliggjøringen fikk VG tilsendt et bilde av en liknende raggsokk. Bildet ble tatt i en bar. Det ble sendt fra en anonym person, og politiet har ikke klart å oppspore avsenderen.

- Dette bildet er analysert av politiet. Vi har kommet til at dette kunne være en tilsvarende sokk, bekrefter aktor Maurud.

Etter det Dagbladet erfarer, har Harald Olsen brukt mye tid på å finne opphavsmannen til bildet. Olsen mener sokken på dette bildet har store likheter med sokken som ble funnet ved kårboligen.

Visste om drapene

Privatetterforskeren har også drevet intens etterforskning i det kriminelle miljøet rundt Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød. En rekke personer fra dette miljøet, blant annet den tidligere tennisstjernen Morten Rønneberg, er stevnet inn som vitne i Orderud-saken av påtalemyndigheten.

Enkelte personer har overfor politiet hevdet at de har hørt noen snakke om drapene allerede lørdag 22. mai - altså dagen før de drepte ble funnet av Hans Orderud i kårboligen på Sørumsand.

Olsen har nå snakket med flere personer som hevder at drapene var kjent i et spesielt belastet kriminelt miljø allerede da. Etter det Dagbladet får opplyst, jobber Olsen med å overtale disse personene til å vitne.

Dagbladet har i lang tid vært kjent med at flere kriminelle, enkelte såkalte kjente navn for politiet, har fortalt om drapene til sine venner.

Olsen og advokat Frode Sulland vil hevde at disse opplysningene peker ut andre gjerningsmenn enn ekteparet Per Kristian og Veronica Orderud.

Tekniske spor

Etter det Dagbladet erfarer, har privatetterforskeren også jobbet mye med sakens tekniske spor. Påtalemyndigheten og politiet på Romerike har grunn til å tro at eiendommen «Fjellet», ikke langt unna kårboligen, ble brukt av morderne. Her skal politiet ha funnet ei vaskefille og sokkeclips.

<B>ETTERFORSKERER:</B> Privatetterforsker Harald Olsen mener han har gjort viktige funn i Orderud-saken. I går var han i rettslokalene for å snakke med ekteparet Orderud og deres forsvarere. Her med Veronica Orderuds forsvarer Frode Sulland.