REAGERER: Martin Schanche synes kjøreutspillet er latterlig. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
REAGERER: Martin Schanche synes kjøreutspillet er latterlig. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

- Sokkene skal man ha på beina - de skal ikke røykes

Martin Schanche reagerer kraftig på utspillet om å begrense unge mannlige sjåførers kjøring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martin Schanche reagerer kraftig på Susanne Bratlis utspill om å begrense unge mannlige sjåførers kjøring.   

Når Schanche får høre forslagene som kommer fra stortingsrepresentant i transportkomiteen, Susanne Bratli (Ap), høres det et sukk i andre enden.

Seriøst? - Det er så toskat at jeg er ikke sikker på om jeg gidder å kommentere det. Er dette seriøst? Da har hun jaggu ikke lært noe som helst her i livet. Alle hennes egenskaper må være medfødt, sier en oppgitt Martin Schanche.

Schanche, som også kalles Mr. Rallycross etter å ha blitt europamester i rallycross seks ganger, mener at uten trening eller øving har ikke ungdommene sjanse til å bli gode sjåfører.

- Våre beste alpinister har jo ikke blitt flinke utforkjørere ved å gå på ski på flat mark. Hadde ikke jeg fått lov å kjøre bil som ungdom ville jeg aldri blitt en god sjåfør. Hvis man ikke kan kjøre når det er mørkt vil ungdommen kunne kjøre i 2-3 timer om dagen i Tana eller store deler av Nord-Norge på denne tiden av året. Nei, hun burde ikke tatt så mye Møllers tran hun dama der, sier Martin Schanche.

Selv er Martin Schanche en meget erfaren sjåfør både med bakgrunn fra Nordnorske vinterveier, rallycrossbanen og de fleste veistrekninger i Europa.

- Jeg har kjørt over fire millioner kilometer opp gjennom årene, og jeg har aldri møtt en farlig vei. Men der sitter disse byråkratene i sine komiteer og har indirekte skyld for at både unge og eldre dør på veiene.

- Hva legger du i det?

- De følger ikke opp og påser at veiene er i forsvarlig stand. De kan begynne der, strø veiene med sand når det er glatt og legge til rette for gode kjøreforhold. Noen må fortelle henne at sokkene skal man ha på beina - de skal ikke røykes, sier en oppgitt og irritert Schanche.

Nødvendig med bil - Hun kan faen meg komme med så mange forbud hun bare vil, men det vil alltids finnes de som ikke lærer, sier Schanche.

- At det er unge billister som ikke har fått noen erfaring som er innblandet i bilulykker, kan jeg til en viss grad skjønne. Men hva skjer hvis man tar fra dem ytterligere mulighet for å lære, blir det da bedre eller utsetter man bare problemene, spør Martin Schanche.

Han peker på at over store deler av landet er nødvendig å kjøre bil.

- Det nytter ikke bare å forholde seg til hvordan forholdene rundt Sinsenkrysset i Oslo er. Kanskje er det ungdommer som har ansvar for å kjøre noen i familien på steder hvor det ikke går buss hele tiden og man må kjøre bil. Nei, hun skjønner ikke hva hun snakker om, sier Schanche.

KONGEN: Martin Schanche ble europamester i rallycross seks ganger. Foto: SCAN-FOTO/SCANPIX
KONGEN: Martin Schanche ble europamester i rallycross seks ganger. Foto: SCAN-FOTO/SCANPIX Vis mer