Søkkrik på andres penger

Pengeflytterne dominerer fullstendig lista over dem med høyest inntekter i hovedstaden i fjor. Men et børsfall på nær 40 prosent i år gjør at det er de samme pengeflytterne som nå ser formuene skrumpe inn i takt med børsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meklerne er særdeles godt representert på lista over toppinntekter i fjor. Rekordåret ga de ti best betalte meklerne en gjennomsnittsinntekt på over 30 millioner kroner. På den desiderte toppen troner Jan Petter Collier , nestoren i meklerfirmaet Sunndal & Collier, med sin inntekt på drøyt 87 millioner kroner. Det gir ham en fjerdeplass på lønnstoppen i Oslo.

Fire av de seks øverste på inntektslista kan regnes som rene pengeflyttere: Christen Sveaas er Norges største private investor, og kunne i fjor inntektsføre 161 millioner kroner. Torstein Tvenge regnes som den nest største eiendomsbesitter i Norge etter Olav Thon. Han står oppført med over 76 millioner kroner i inntekt. Jan Haudemann Andersen er også blant landets største investorer, men er tungt inne i selskaper som har stupt på børsen, og er trolig blant dem som på papiret har tapt mest penger siden nyttår. Men med Oslos fjerde største formue på mer enn en halv milliard kroner er det nok fortsatt litt igjen. I fjor førte han opp 74 millioner kroner som inntekt i selvangivelsen etter fradrag. Dagfinn Sunndal , tidligere partner av Jan Petter Collier, hadde i fjor en inntekt på nær 38 millioner kroner.

1998 startet så bra for meklerne, som fortsatte å tjene grovt på å gi investorer råd og å formidle aksjer, som de får kurtasje av. Men siden toppen i mai har kursene rast nedover, og antallet aksjer som omsettes er nå halvert. Det snakkes nå om at enkelte meklerforetak kan gå med underskudd, men det spørs om meklerne av den grunn vil møte større sympati.

Tjente 30 mill i går

Med sin inntekt på «beskjedne» 2,9 millioner kroner er Storebrands konsernsjef Åge Korsvold langt unna inntektstoppen for 1997. Men i går sørget han for å komme meget høyt opp i likninga for neste år. Korsvold solgte i går Storebrand-aksjer for 44 millioner kroner, og dro i land en nettogevinst på nær 30 millioner kroner. Størstedelen av aksjene stammer fra opsjoner Korsvold kjøpte til markedspris like etter at han ble ansatt i Storebrand for fire år siden.

Utskjelt

Kværner-sjef Erik Tønseth er landets mest utskjelte næringslivsleder for tida. Med gårdsdagens kursfall har Kværner-aksjen falt 80 prosent siden nyttår. Det var andre tider i fjor, da lønn og gunstige opsjoner skaffet ham en inntekt på over 20 millioner kroner. Det spørs om mange investorer i dag mener Tønseth hadde gjort seg fortjent til lønnsøkning på nesten 30 prosent i fjor. I ren lønn håvet han inn 8,2 millioner kroner.

Men også Tønseth har måttet se aksjene sine stupe. I januar i år hadde Tønseth aksjer og opsjoner i Kværner for nesten 72 millioner kroner. I går var de samme aksjene verdt litt over 14 millioner kroner.