Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søkkrik på stjernene

Når Hege Schøyen og Øivind Blunck, Øystein Sunde, Dizzie Tunes, Gitarkameratene og Vazelina Bilopphøggers står på scenen, står Jørg-Fr. Ellertsen (64) bak. Klapper i hendene og teller penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det aller meste Jørg-Fr. Ellertsen tar i, blir til gull. Mens teaterdirektører flest strever for å få det offentlige tilskuddet stort nok til å kunne drive videre, har Ellertsen millioner i banken, med publikum som sin eneste inntektskilde.

I løpet av de tre siste årene har han som eneaksjonær i firmaet Jørg-Fr. Ellertsen A/S tatt ut 16 millioner kroner i aksjeutbytte.

- Tja, det husker jeg ikke helt. Det er så lenge siden, vet du, vi er jo i 1996 nå. Det var regnskapsføreren som ordnet med dette, det hadde noe med skattereformen å gjøre, sier Ellertsen.

Støtteapparat

Hans tilsynelatende uvitenhet hva angår penger er bare påtatt. Ellertsen har vært i bransjen siden tidlig på 50-tallet og har lært mye av å se andre teatre gå til grunne i økonomisk ruin.

- Uansett hvilket teater det dreier seg om, så skal man være glad hvis det ledes av noen som har greie på både kunst og økonomi. Jeg er ikke tilhenger av at siviløkonomer blir teatersjefer, men man må slutte å rope fy hver gang noen tenker økonomisk.

- Hvordan har du klart deg i alle disse årene?

- Jeg forsøker å ha de beste folkene med meg. Det er som i idrettslivet, støtteapparatet er viktigst. Vi samarbeider alltid med artistene om de forskjellige produksjonene, vi har få fast ansatte, har etter hvert klart å bygge opp økonomisk stabilitet til å tåle tap - og så har jeg aldri hatt noen fine vaner privat, sier han.

«God følelse»

Ellertsen eier også store deler av aksjeselskapene Dizzie Showteater, Trollrevy og Artist & Programorganisasjon. Det er i et tett regissert samspill mellom disse at han år etter år står igjen som gullgutten i norsk revy- og showproduksjon.

1996 blir neppe noe unntaksår: Mens Hege Schøyen og Øivind Blunck nå forbereder premieren på «Fast følge», drar Øystein Sunde og Dizzie Tunes på norgesturneer med henholdsvis «Så hatten passer» og «Dizzie og damene».

- Jeg har en god følelse, innrømmer Ellertsen.

Og da tenker han ikke minst på at «Fast følge» har satt Ellertsen-rekord i forhåndssalg. 40 000 plasser i Dizzie Showteater er allerede opptatt, tre uker før premieren.

Hobby

- Er det ikke da fristende å gi seg mens man er på topp, ta alle sparepengene og reise til en fredelig øy i Karibia?

- Hva i all verden skulle jeg gjøre der, da? Jeg har et variert og morsomt liv og har ikke tenkt å pensjonere meg. Det er ikke noen jobb, forresten, dette her. Det er en hobby og en livsform.