Søkkrik pirat

Navn: Terje Formoe Alder: 49 Yrke: Sjørøver

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østfold-gutten Terje Formoe er snart 50 år, men hver sommer løper han rundt i sjørøverutstyr og brøler til unger på Sørlandet. Det tjener han gode penger på, 7920000 kroner er brutto omsetning bare på billettene til årets utsolgte «Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga».

Selv blånekter han for at han løper rundt med en stor hatt, lapp foran øyet og vifter med et sverd for millionenes skyld. Noe som alle urnorske opphavsmenn og -kvinner selvsagt vil benekte i Jante-landet. Ikke minst når du har en fortid som blakk protestsanger med langt hår og skjegg og de «korrekte» SV-sympatiene.

Men at Formoe har forretningstalent, er det ingen som kan nekte for. Etter at han ringte Edvard Moseid i dyreparken i Kristiansand i 1983 og skrev «Julius»-sangen i løpet av en ettermiddag, var han kvitt de økonomiske bekymringene. Og etter at han skapte den enkle sjø-røver'n ved sitt skrivebord i 1989, har han tviholdt på alle rettighetene. I stedet for å la seg friste av all verdens produsenter, tok han selv stålgrep om hele Sabeltann.

Foruten hans stadig utviklende Sabeltann-historie som går hver sommer i Kristiansand Dyrepark, har han gitt folket bøker, videoer, kopper, sverd, hatter, gensere, luer, ransler, spill og iskrem av og med Kapteinen.

Med en god porsjon tålmodighet som last har Formoe skapt millionbutikk av sin Sabeltann.

Den tidligere underholdningssjefen i dyreparken i Kristiansand og opphavsmannen bak Norges mest berømte sjørøver har mangedoblet sin inntekt og formue med Kaptein Sabeltann. Hans private formue steg fra 1,5 millioner i 1995 til nesten 3,7 millioner i 1997. Og hans personlige inntekt viste samme pene formkurve: fra drøye millionen i 1995, 1,5 millioner i 1996 og til 2,5 millioner i 1997.

Etter ti år med piratvirksomhet har den tidligere læreren fra Fredrikstad, som egentlig ville bli bildekunstner, solgt over en halv million kassetter og CD-er, og nesten like mange billetter til sitt sommershow.

Men han ser ikke på seg selv som Norges Walt Disney. Formoe mener han bare er en enkel opphavsmann og artist som har jobbet hardt i over ti år. Han vil bare prate om sin kreative bunn og sin skapertrang, «han Terje Formue» som han kalles blant misunnelige «venner».