Sokneprest tiltalt for overgrep

En mannlig søkneprest er tiltalt for nettovergrep mot flere barn. Overgrepene skal ha skjedd fra presteboligen. - Vi er dypt rystet, sier biskopen.

Publisert
Sist oppdatert

I slutten av mai må mannen, som var prest i Den norske kirke inntil i november i fjor, møte i retten - tiltalt for nettovergrep.

Ifølge tiltalen fra statsadvokaten skal mannen ha instruert barn til å utføre seksuelle handlinger med seg selv på Omegle og Snapchat.

Overgrepene skal han ha utført fra presteboligen i soknet der han var ansatt, fram til han ble avskjediget i fjor høst.

Besittelse av overgrepsmateriale

I tiltalen er det identifisert fem fornærmede av begge kjønn - den yngste av dem i tiårsalderen da overgrepene skal ha funnet sted i 2022. For å få barna til å utføre seksuelle handlinger med seg selv, skal presten ha betalt dem med penger og gavekort.

Videre omfatter tiltalen besittelse av overgrepsmateriale i form av minst 90 bilder og 1807 videoer.

Presten sitter i dag varetektsfengslet.

Ifølge aktor i saken har han erkjent de faktiske forholdene.

- Han har forklart seg opp mot tiltalens poster, og har samarbeidet med politiet, sier politiadvokat Martin Gautestad Jakobsen i Øst politidistrikt.

Biskopen er «dypt rystet»

Presten var inntil i fjor høst ansatt i Borg bispedømme.

Biskopen i Borg, Kari Mangrud Alvsvåg, opplyser at avskjedigelsen skjedde på bakgrunn av forholdene han nå er tiltalt for.

- En prest er avhengig av høy tillit, og en prest skal ha høy moral, sier Alvsvåg til Dagbladet.

Hun mener at den nødvendige kunnskapen lå til grunn da avgjørelsen ble tatt. Han ble samtidig fratatt muligheten til å være prest.

DYPT BERØRT: Saken har gjort kraftig inntrykk på biskop Kari Mangrud Alvsvåg, som avskjediget presten i fjor høst. Foto: Den norske kirke / NTB
DYPT BERØRT: Saken har gjort kraftig inntrykk på biskop Kari Mangrud Alvsvåg, som avskjediget presten i fjor høst. Foto: Den norske kirke / NTB Vis mer

Saken har vekket sterke reaksjoner hos biskopen og hos kolleger som er kjent med saken.

- Vi er dypt rysta. Mennesker skal ikke oppleve at deres grenser blir krenket - særlig ikke barn. Jeg tenker selvfølgelig på dem som har blitt krenket, og opplever det som utrolig vondt at de har vært utsatt for disse tingene, sier Alvsvåg.

Anmeldelse fra mor

Politiadvokaten opplyser at politiet ble kjent med saken i august i fjor, da en av de fornærmedes mor kontaktet dem.

- Hun opplyste at datteren hadde hatt kontakt med en Snapchat-bruker, der hun hadde fått penger for å vise kroppen sin. På bakgrunn av disse opplysningene iverksatte politiet etterforskning, som har ledet fram til tiltalebeslutningen, sier Jakobsen.

Han anslår at rettssaken vil ta seks dagers tid.

- Bevisførselen bistår primært av avspilling av tilrettelagte avhør av disse barna, samt gjennomgang av chat, bilder og video som vi har funnet hos fornærmede, men også hos tiltaltes elektroniske enheter og skylagring.

Utenfor jobben

Politiet har etterforsket hvorvidt tiltalte har kommet i kontakt med fornærmede i forbindelse med prestegjerningen.

- Vi har grundig ettergått om det er fornærmede blant eventuelle soknebarn, eller andre barn og unge som tiltalte har vært i kontakt med som prest, men det er det ikke grunnlag for å si. Samtlige fornærmede i saken har han kommet i kontakt med utenfor jobben, sier Jakobsen.

Bispedømmet har ikke gjort egne undersøkelser i saken, opplyser biskopen, men forholdt seg til det som har framkommet gjennom politiets etterforskning.

Prestens forsvarer har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer