Søksmål-boom

Stadig flere misfornøyde boligkjøpere går til sak mot tidligere eiere. På to år har antallet søksmål økt med rundt 30 prosent, viser tall fra Norges Forsikringsforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Antallet saker økte kraftig fra 1995 til 1997. Denne tendensen ser ut til å fortsette også i år, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i Norges Forsikringsforbund til Dagbladet.

I 1995 utbetalte forsikringsselskapene totalt 92 millioner kroner til dekning av rettshjelp. Hovedtyngden av utbetalingene går til dekning av rettshjelp etter kjøp og salg av bolig. I fjor økte beløpet til 129 millioner kroner.

Går for fort

- Den siste tida er det satt sterkere fokus på kjøpers rettigheter. Avgjørende er anvendingsloven som har skjerpet reglene for boligsalg og blant annet gir selger ansvar i fem år fra salgstidspunktet. Dette har utvilsomt gitt en del boligkjøpere blod på tann, sier Haakonsen.
Eiendomsmekler André Standberg i Ek Eiendomsmegling i Oslo tror den høye boligomsetningen har sin del av ansvaret:

- Folk tvinges til å reagere raskt og mange legger inn bud på en leilighet etter å ha vært på visning i ti minutter. Da er det fort gjort å overse boligens faktiske tilstand.

30 prosent økning

Gjennom villa- og innboforsikringer ubetalte forsikringsselskapene i 1997 penger til rettshjelp i 10968 saker. I 1995 var tallet 8087 saker.

- Vel 80 prosent av ubetalingene gikk til dekning av rettshjelp i forbindelse med kjøp og salg av bolig. Det betyr at antallet slike saker økte med rundt 30 prosent fra 1995 til 1997. Tallene for første kvartal i år viser at tendensen fortsetter, sier Haakonsen.

For Forbrukerrådets del økte antallet henvendelser etter huskjøp med seks prosent i 1997 sammenliknet med året før.

Lekkasjer

De fleste tvistene mellom kjøper og tidligere eiere gjelder lekkasjeproblematikk, spesielt på bad.

- En gjenganger er også råteskader, som ofte ikke oppdages før etter en stund. Når de nye eierne har spart nok penger til oppussing dukker gamle skader og mangler opp - eller skader oppstår fordi oppussingen ikke er forskriftsmessig, sier advokat Einar Frigland i Huseiernes Landsforbund til Dagbladet.

<B>FORT GJORT:</B> Ifølge eiendomsmegler Andre Standberg er det ikke sjelden at folk legger inn bud etter å ha vært på visning i 10 minutter.<br>