Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søkte erstatning fordi hun fikk et barn med downs, ble avvist av retten

Har ikke erstatningsrettslig vern.

HØYESTERETT: Høyesterett kom til en annen konklusjon enn lag- og tingretten.
Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
HØYESTERETT: Høyesterett kom til en annen konklusjon enn lag- og tingretten. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyesterett har avvist kravet til en kvinne som søkte erstatning etter at hun i 2008 fødte et barn med Downs syndrom.
 
Kvinnen søkte erstatning for psykisk skade.

Hun ble gravid i 2007 og hadde da allerede tre barn. De to eldste er tvillinger og omsorgssituasjonen for disse har ifølge retten vært krevende, da de ble født prematurt. Hun ønsket derfor å ta abort i 2007 hvis undersøkelser viste at barnet hadde nedsatt funksjonsevne.

Men hun fikk ikke tilbud om fostervannsdiagnostikk, noe partene er enige om at er en behandlingssvikt. En slik undersøkelse ville avdekket at barnet hadde Downs syndrom, og hun ville da tatt abort.

Kvinnen er i dag diagnostisert med «generalisert angstlidelse med tilbakevendende depresjoner». Lagmannsretten konkluderte med at det var en konsekvens av usikkerheten rundt fosterets tilstand og «retraumatisering etter at det viste seg at datteren hadde Downs syndrom».

Kvinnen ble idømt erstatning i både tingretten og lagmannsretten.

Men Høyesterett konkluderte motsatt.

Rettens flertall, tre dommere, konkluderer med at fødselen av et barn ikke har erstatningsrettslig vern. Rettens mindre tall på to dommere konkluderte motsatt.

Dommen er i tråd med den såkalte steriliseringsdommen, hvor det ble konkludert med at fødselen av et friskt barn ikke har erstatningsrettslig vern.

- I og med at vår lovgivning bygger på at alle liv er like verdifulle, måtte det samme gjelde om barnet var funksjonshemmet, konkluderer rettens flertall nå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media