Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dobbeltdrapet i Kristiansand

Søkte etter seriedraps­menn på nettet. - Hadde lyst til å bli psykolog

Den tiltalte 16-åringen presses hardt i retten.

DREPTE 13: Skoleelevene Eric Harris og Dylan Klebold drepte i 1999 tolv medelever og en lærer på Columbine High School i Colorado, og denne tegningen er blant politiets bevismateriale. Den dobbeltdrapssiktede 16-åringen i Kristiansand søkte gjentatte ganger på massedrapsmenn som Harris og Klebold, i tillegg til Anders Behring Breivik og Zodiac-morderen. Foto: Jefferson County Sheriff / AP / NTB Scanpix)
DREPTE 13: Skoleelevene Eric Harris og Dylan Klebold drepte i 1999 tolv medelever og en lærer på Columbine High School i Colorado, og denne tegningen er blant politiets bevismateriale. Den dobbeltdrapssiktede 16-åringen i Kristiansand søkte gjentatte ganger på massedrapsmenn som Harris og Klebold, i tillegg til Anders Behring Breivik og Zodiac-morderen. Foto: Jefferson County Sheriff / AP / NTB Scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Den 16-årige gutten som er tiltalt for å ha drept Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14), blir hardt presset av aktor Jan Tallaksen og bistandsadvokat Tove Karlsen Westbye i retten. Han blir konfrontert med sine mange nettsøk etter massedrapsmenn som Anders Behring Breivik, Zodiac-morderen og de to skoleelevene som sto bak Columbine-massakren.

TV 2 har tidligere meldt at politiet har funnet nesten 9000 søk på massemordere, nazisme og terror; rundt 500 søk er viet Breivik.

Topp ti

- I perioder har jeg søkt mye på seriedrapsmenn, forklarer 16-åringen.

- Hvorfor det?

- En periode hadde jeg lyst til å bli psykolog. Jeg ville se på visse personer, se hvordan hjernen til en person fungerer, forklarer 16-åringen.

- Du har søkt på «worst massacres in history». Hva er grunnen til det? spør Westbye.

- Jeg ville se om 22. juli kom opp, om den var stor nok til å komme på topp ti, sier 16-åringen, som forklarer at han abonnerer på en Youtube-kanal som fokuserer på topp-ti-lister.

Anklages for å smile

Den unge gutten sitter i vitneboksen, med drepte Ilebekks ektemann og to sønner rett til venstre for seg, men blir gjentatte ganger anklaget for å smile og spøke i retten av Tallaksen og Westbye.

- Hvordan opplever du situasjonen du er i? spør Westbye.

- Den er litt vanskelig å håndtere.

- Synes du det er en alvorlig situasjon?

- Ja.

Brukte Breivik-hilsen

Aktor Tallaksen vil vite hvorfor den unge gutten har søkt så mange ganger etter Breivik.

- Jeg ville vite hvordan han er som person.

- Hva tenker du om det han gjorde?

OFFENSIVE: Binstandsadvokat Tove Karlsen Westbye og aktor Jan Tallaksen er tøffe i sin utspørring av den drapstiltalte tenåringen.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
OFFENSIVE: Binstandsadvokat Tove Karlsen Westbye og aktor Jan Tallaksen er tøffe i sin utspørring av den drapstiltalte tenåringen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

- Det var ikke greit gjort. Det var en slem handling. En ekstrem handling.

16-åringen avviser på direkte spørsmål at han symptatiserer med Breivik, men Tallaksen konfronterer ham med at han har brukt en av terroristens høyreekstreme hilsener.

- Det var bare på tull, da, sier den drapstiltalte gutten. Han sier han bare har gjort hilsenen overfor en venn.

- Ikke politisk

Det kommer fram at 16-åringen i avhør har sagt at han, når det gjelder multikulturalisme, sympatiserer med Breivik. I retten sier han at «til en viss grad går det jo bra».

- Jeg er litt på høyresida, men ikke politisk aktiv, sier han.

- Har det noen som helst sammenheng med det som skjedde ved Wildes Minne (skolen der drapene skjedde, red.anm.)?

- Nei.

- Har det skjedd noe med deg? Noe som har forandret deg? vil Tallaksen vite.

- Når man er tenåring, forandrer man seg mye, forklarer Kristiansand-gutten.

- Ikke et lurt valg

16-åringen sier han i dag angrer på drapene.

- Jeg synes ikke det var et lurt valg å ta. Det var en meningsløs handling. Jeg angrer - ikke bare for min egen del, men for alle som er berørt, sier han.

HER SKJEDDE DET: Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble knivstukket og drept ved skolen Wilds Minne i Kristiansand. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Tidligere under utspørringen har gutten uttalt at å drepe 14-årige Hassan, som han hevder hadde stjålet penger fra ham, framsto som den eneste løsningen på konflikten dem imellom.

- Kunne du løst problemet på en annen måte enn å drepe ham? spør tingrettsdommer Ben Fegran.

- Jeg tenkte at dersom jeg hadde gått til politiet, hadde Jakob bare havnet på institusjon. Jeg vet ikke om de ville trodd på meg heller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!