VED ELVEBREDDEN:- Vanskelig, alt er så stort, mye mektigere enn vi trodde, sa letemannskapene til Dagbladet da de entret kaien etter en iskald halvannen times tur i åpen båt i 30 knops fart på fjorden. Foto: Privat
VED ELVEBREDDEN:- Vanskelig, alt er så stort, mye mektigere enn vi trodde, sa letemannskapene til Dagbladet da de entret kaien etter en iskald halvannen times tur i åpen båt i 30 knops fart på fjorden. Foto: PrivatVis mer

Søkte fortvilt med line og krok

Fem timer langt søk på Grønland i natt - uten spor etter de to savnede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KANGERLUSSUAQ/SØNDRE STRØMFJORD (Dagbladet): Slitne, kalde og mette av inntrykk kom fem jærbuer tilbake etter et resultatløst søk etter to savnede kamerater i villmarka på Grønland ved 04-tiden i natt norsk tid.

- Vanskelig, alt er så stort, mye mektigere enn vi trodde, sa de til Dagbladet da de entret kaien etter en iskald halvannen times tur i åpen båt i 30 knops fart på fjorden.

Alt er gjort Da hadde de trasket i fem timer langs et enormt elvedelta hvor de to nordmennene kanskje ligger skjult i grumset vann. De har søkt med line og krok, gått langs elvebredden og lett fra gummibåt.

Ingen ville i natt si åpent at alt håp er ute, ingen vil formelt ta til orde for at nå bør punktum settes for leiteaksjonen.

Men i morgentimene i dag vil politimyndigheten på Grønland meddele at nå gir det ikke lenger mening å leite etter overlevende. Alt er gjort som gjøres kan, naturen er så barsk her, noen ganger tar den liv.  

De 14 nordmennene som er i Søndre Strømfjord vil akseptere en slik vanskelig avgjørelse. I går var det fem pårørende og venner som deltok i søket, i dag vil resten av reisefølget få tilbud om å dra inn i Paradisdalen for å se området og ta et siste farvel.

Selv om politiet nå avslutter sine søk, vil de frivillige fortsette.

I BÅT: Politiet tror de to nordmennene ligger skjult i elva eller havgapet. Foto: Privat
I BÅT: Politiet tror de to nordmennene ligger skjult i elva eller havgapet. Foto: Privat Vis mer

- Foreløpig har vi flyet fram til mandag. Deretter får vi se hvordan det står til med penger, sier kontaktpersonen Arild Høien.

Verdig punktum De fem som var i området i går og i natt, er tilfredse med at de har gjort en innsats og fått se den dramatiske naturen på nært hold. De erkjenner at forholdene er langt tøffere enn de trodde på forhånd.

Likevel var det en opplevelse å få være med en lokalkjent fangstmann, Amasa Olsen, ut i den grønlandske ødemark.

Fangeren og jegeren, han skyter 350 moskusokser i året, bød på tørket moskuskjøtt og fortalte om de fantastiske ressursene som finnes i naturen her. Ei ishavsrøye veide 7,5 kilo etter at den var sløyd!

Er det rart at ivrige sportsfiskere fra Jæren var tiltrukket av et slikt eldorado?  

Derfor setter det ting i perspektiv å ha vært i dalen selv, dermed deler de også noe av den opplevelsen de savnede søkte.

Barsk natur Et sannere bilde trer fram, flere spørsmål finner svar, selv om det vanskelige hovedspørsmålet kanskje aldri blir besvart - hvor er våre kjære?

Etter å ha sett i og vært i området, er jærbuene fulle av beundring over den innsats det lokale politi har nedlagt for å finne de to savnede. I et uhyre krevende terreng har de stått på dag etter dag.

SPEIDER: Letemannskapene søkte også til fots - men uten at de to savnede kameratene ble funnet. Foto: Privat
SPEIDER: Letemannskapene søkte også til fots - men uten at de to savnede kameratene ble funnet. Foto: Privat Vis mer

Fra varme stuer på Jæren kan det være vanskelig å forstå at en leiteaksjon må avsluttes før den gir et ønsket resultat.

Forståelig For sambygdingene som er til stede på Grønland er det fullt forståelig at noen ganger vinner den arktiske naturens krefter over skjøre menneskeliv.

Nærhet gir en brutal innsikt, om enn så sår og vond. Men det er viktig for følget at samtlige skal få en tur inn i dalen for å ta en avskjed og sette et punktum.

Når det er gjennomført, er jærbuene rede til å reise tilbake til Norge og ta fatt på den videre berabeiding av sorg og savn. 

SKYTER 350 MOSKUS I ÅRET: Fangstmann Amasa Olsen, som fant den omkomne, her med Karl Haarr, far til en av de savnede.
Foto: Per Lars Tonstad
SKYTER 350 MOSKUS I ÅRET: Fangstmann Amasa Olsen, som fant den omkomne, her med Karl Haarr, far til en av de savnede. Foto: Per Lars Tonstad Vis mer