- Søkte fred, ber om terror

21-åringen som er siktet for oppfordring til terror ble islamist for å bli et bedre menneske.

FORSVARER: Advokat John Christian Elden forsvarer 21-åringen som står bak terrorvideoen som ble lagt ut på youtub. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FORSVARER: Advokat John Christian Elden forsvarer 21-åringen som står bak terrorvideoen som ble lagt ut på youtub. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN (Dagbladet): PST har bedt om to uker i varetekt med brev og besøksforbud for skiensmannen som står bak videoen som oppfordrer til terror blant annet mot statsminister Jens Stoltenberg og kongehuset.

Om det faller kjennelse i dag er usikkert, da dataanlegget ved Nedre Telemark tingrett ikke fungerer optimalt.

Et bedre menneske - Hva sier din klient til terroranklagene?

- Han er bare for fred. Min klient konverterte til islam fordi han ønsket å bli et fredligere menneske, sier forsvarer John Kristian Elden.

I stedet er han altså siktet for å ha truet sentrale politikere og kongelige på livet.

Det ble et langvarig rettsmøte for den sikta. For det første måtte møtet utsettes da PSTs representant og påtaleansvarlig Anne Karoline Bakken Staff ble forsinket. Deretter drøyde forhandligene ut i over tre timer.

Et eksempel Eldens klient ble den 17. januar tatt inn til avhør hos politiet i Oslo for videoen. Iøpet av avhøret valgte oslopolitiet å la mannen gå, da det ikke ble funnet noe som kunne oppfattes som truende.

- Politiet lot min klient gå. Nå skal PST gjøre et eksempel av denne saken, sier Elden.

Han understreker at retten til ytringsfrihet ikke er et tema. PST anklager skienskaren utelukkende for å ha produsert videoen.

- Så kan alle vurdere hvor straffbart dette er, sier Elden.

Nummer tre Dersom skiensmannen blir tiltalt for å ha kommet med trusler om terror og oppfordring til å ta folks liv, blir han den tredje i Norge som hittil er det.

Ifølge Elden er Arfan Bhatti og Mullah Krekar tidligere blitt gjenstand for slik tiltale. Krekar ble som kjent sluppet fri.

Overrasket Når det gjelder den oppmerksomhet som saken har fått, forteller Elden at han klient er svært overrasket.

- Han regnet ikke med dette, og angrer derfor på at han laget videoen, sier John Kristian Elden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer