Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

IS-enkens helvete:

Søkte kjærligheten på datingside. Endte som IS-brud med et liv i ruiner

Marokkanske Islam Mitat (23) ble lurt inn i Syria av ektemannen. Tre ekteskap til IS-krigere senere, sitter hun igjen alene med to barn og et ødelagt liv.

IS-ENKE: Marokkanske Islam Mitats (23) drøm om kjærligheten, endte som et langt mareritt som fanget IS-brud i krigsherjede Syria. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SYRIA (CNN / Dagbladet): Det som skulle vært et romantisk eventyr, endte som et langt mareritt for Islam Mitat (23). Flere år etterpå har hun endelig klart å flykte fra livet som IS-brud i krigsherjede Syria.

I 2014 satt den da 20 år gamle Islam i en liten by i Marokko og drømte om et liv som klesdesigner i et vestlig land. Hun klikket seg inn på det muslimske datingnettstedet Muslima.com, og kom i kontakt med Ahmed Khalil, en britisk statsborger med adresse i London. Han hadde helt andre planer enn henne.

Flere måneder etter at de traff hverandre på nettstedet, reiste Ahmed Khalil til Marokko for å treffe familien til den unge jenta. Han hadde med seg bankutskrifter for å vise familien at han mente alvor, og at han var en person med økonomien i orden.

- Han var en helt normal person til å begynne med. Men han ville at jeg skulle bytte ut mine vanlige klær som var dongeribukse og t-skjorte med lange kjoler, sier Islam til CNN.

Enveisbillett til Syria

Etter at de to hadde giftet seg dro Khalil tilbake til Dubai. Etter en liten stund ringte han og fortalte han hadde gode nyheter til sin kone.

- Han sa at han hadde fått seg jobb i Tyrkia, og han ville at jeg skulle være med ham. Etterpå lovde han at vi to skule dra på en ferietur, sier Islam.

«Ferieturen» startet på høyst merkelig vis. Islam hadde forestilt seg at de skulle dra til et hotel eller en resort, men turen gikk til den tyrkiske byen Gaziantep som ligger helt ved grensen til Syria.

Tvunget til hijra

- Vi ble kjørt til et hus som fylt med menn, kvinner og barn. Mennene var i et rom, mens barna og oss kvinnene var i et annet rom, sier hun.

Hun skjønte ikke hva som var i ferd med å skje, men spurte en annen kvinne som satt i rommet.

- Vi skal gjennomføre hijra. I Syria, sa kvinnen.

Hijra er en arabisk betegnelse for profeten Muhammeds utvandring fra Mekka til Medina i år 622, som danner utgangspunktet for den islamske tidsregning. Hijra betegner også en reise som utføres for å unngå forfølgelse på grunn av religiøs tro for å kunne bygge opp en stat hvor islams lover etterfølges.

LURT AV EKTEMANNEN: Islam Mitat (23) var gift med tre forskjellige IS-krigere som alle ble drept i krigen. Nå sitter den unge kvinnen igjen alene med to barn og et ødelagt liv. Foto: CNN 
LURT AV EKTEMANNEN: Islam Mitat (23) var gift med tre forskjellige IS-krigere som alle ble drept i krigen. Nå sitter den unge kvinnen igjen alene med to barn og et ødelagt liv. Foto: CNN  Vis mer

Nektet å dra

- Jeg nektet å dra sammen med ham, men det ville han ikke vite noe av. Jeg ble fortalt at som hans kone måtte jeg adlyde hans ordre, sier hun til CNN.

Islam forteller at hun hadde tenkt å fortelle alt til de tyrkiske grensevaktene på tur inn til Syria. Da de kom til grensen begynte grensevaktene å skyte mot gruppen hun reiste sammen med.

- Det brøt ut panikk, og vi løp inn i Syria, sier Islam.

Tyrkiske myndigheter sier til CNN at de ikke kan uttale seg om enkelthendelsen ved grensen.

På den andre siden av grensen ble de ført til et gjestehus i byen Jarablus. Der møtte hun møtte mange andre som også skulle gjennomføre hijra.

- I huset var det personer fra England, Kanada, Frankrike, Belgia, Tunisia, Marokko, Algeri og Saudi Arabia. Fra hele verden, sier Islam.

Like etter at de kom til Syria ble mannen sendt på en måneds treningsleir med IS. Tilbake i huset satt Islam, som nå var blitt gravid.

DREPT I KRIGEN: Ahmed Khalil var den første ektemannen til Islam som dro henne med til Syria. Han ble drept på sin første dag ved fronten. Foto: CNN.
DREPT I KRIGEN: Ahmed Khalil var den første ektemannen til Islam som dro henne med til Syria. Han ble drept på sin første dag ved fronten. Foto: CNN. Vis mer

Ektemannen drept i Kobani

Khail ble sendt til Kobani for å krige, og han ble skutt og drept den første dagen ved fronten. Tilbake satt den livredde gravide enken, som ble nektet å prate med vanlige syrere og tvunget til å bo i huset med de som skulle utføre hijra.

Hun ble flyttet til svigerbrorens familie, men da også han ble skutt og drept flyttet IS henne til et gjestehus til hun hadde født sin sønn Abdullah. Med kurdiske styrker som presset IS tilbake, ble hun nok en gang flyttet. IS foreslo også at hun giftet seg av sikkerhetsgrunner, og hun valgte da en venn av sin avdøde mann til ny ektemann.

Gift for andre gang

Islam flyttet til Raqqa med sin tyske mann Abu Talha Al-Almani, men valgte å skille seg etter to måneder. Årsaken var at hun ikke fikk lov til å forlate huset. Hun ville komme seg vekk derfra så raskt som mulig, men ventet et stund før hun tok valget.

- Jeg var veldig redd. Hvis jeg ble tatt kunne de ta barnet fra meg og sende meg på intensive studier i islam.

Hun prøvde å få hjelp til å flykte, men menneskesmuglerne var livredde for IS. Hvis de ble tatt ville de bli drept. Prisen for å hjelpe Islam var fem tusen dollar. Det var langt mer enn hun var i stand til å betale.

IS: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer i korte trekk hva målsetningen til terrororganisasjonen IS egentlig er. Video: Per Ervland / Ingrid Cogorno Vis mer

Gift for tredje gang

Islam ble giftet for tredje gang av IS. Denne gangen med Abu Abdallah Al-Afghani, en mann fra Afghanistan.

IS propagandavideoer framstiller Raqqa som kalifatet og et paradis for troende muslimer.

- Det var alt annet enn paradis. Jeg var alltid redd, jeg hørte bomber og skyting hele tiden. Det var som å være levende død, sier sier hun til CNN.

Mitat fikk sitt andre barn med ektemann nummer tre, og livet i Raqqa ble stadig verre. Intens krigføring, mangel på mat og drikke og et liv kontrollert av IS.

Som om ikke det var nok ble hennes tredje mann sendt til byen Tabqa for å krige mot kurdiske styrker. Også han ble skutt og drept i krigen.

Hun skjulte nyheten om mannens død for sine naboer og bekjente, mens hun solgte unna eiendeler for å betale menneskesmuglere for å komme seg vekk en gang for alle fra Raqqa.

Sammen med sin ti måneder gamle datter Maria og sønnen Abdullah (2) klarte hun å komme seg i sikkerhet til den kurdiske gruppen (YPG) som kjempet mot IS nord i Syria. Hun ble avhørt, og trodd, av sikkerhetsoffiserene i YPG som plasserte henne på et trygt oppholdssted.

Nå jobber familien hennes med å få henne tilbake til Marokko, mens kvinnen selv helst vil til England eller Australia hvor fedrene til hennes barn kom fra. Etter en rundreise fra Marokko til Dubai, Afghanistan, Tyrkia og Syria er den unge kvinnen forvirret og usikker på hva som er best for henne og de to barna.

- Jeg vet ikke hvor jeg kommer til å dra. Jeg vet ikke, fordi livet mitt er ødelagt, sier hun til CNN.

Kilder: CNN/Ben Wedeman/Waffa Munayyer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media