25-ÅRSJUBILEUM: Kongeparet feirer 25-årsjubileum og skal i den forbindelse ha en stor hagefest i Kristiansand. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
25-ÅRSJUBILEUM: Kongeparet feirer 25-årsjubileum og skal i den forbindelse ha en stor hagefest i Kristiansand. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Søkte lærlinger som kunne jobbe gratis på Slottets hagefest - fagforeningene raser

Facebook-annonse førte til telefonstorm. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forbindelse med kongeparets 25 års-jubileum skal kong Harald og dronning Sonja avlegge flere norske byer langs kysten et besøk. I Kristiansand - som er siste anløpshavn - skal det både holdes en folkefest i regi av kommunen og en hagefest i Slottets regi.

I anledning festen har Kristiansand kommune på sine Facebook-sider lagt ut en annonse der de søker etter servitører. Den opprinnelige teksten lød:

OPPRINNELIG TEKST: «Betalingen er opplevelsen;)» sto det i den opprinnelige annonsen, som nå er endret. Faksimile: Kristansand kommunes Facebook-side
OPPRINNELIG TEKST: «Betalingen er opplevelsen;)» sto det i den opprinnelige annonsen, som nå er endret. Faksimile: Kristansand kommunes Facebook-side Vis mer

«Vil du servere på Slottets hagefest på Myren gård i Kristiansand? Vi inviterer servitørlærlinger til en unik mulighet. Grip sjansen om du kan, onsdag 29. juni kl. 15-17.

Send oss en CV og en referanse, innen fredag 10. juni kl. 12 (...).

Betalingen er opplevelsen;)

Hagefesten er i anledning kongeparets 25-årsjubileum. Til stede er også Kronprinsparet og 300 inviterte gjester fra hele Agder.»

- Fullstendig usmakelig

Fellesforbundets forbundssekretær Clas Delp tror knapt sine egne ører da han får høre om annonsen.

- Dette er fullstendig usmakelig. Dette er unge folk under utdanning, framtidas profesjonelle - og denne annonsen sender signaler om at det er OK å jobbe gratis, sier han til Dagbladet.

REAGERER STERKT: Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
REAGERER STERKT: Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Mon tro om vektere, politifolk og andre som skal jobbe rundt arrangementet, blir bedt om å stille gratis på grunn av opplevelsen, spør han seg.

Delp synes videre annonsen uttrykker et «fryktelig nedverdigende syn» på servitørbransjen.

- Sånne holdninger - at servitører godt kan jobbe gratis fordi det er hyggelig å være til stede - er med på å senke statusen for yrket, sier han.

- Helt uakseptabelt

Hans-Erik Skjæggerud, leder i Parat, sier han først trodde annonsen var en aprilspøk.

- Dette er helt uakseptabelt i norsk regulert arbeidsliv. Ulønnet arbeidskraft er ikke noe vi ønsker å se, det vil være med og ødelegge det velfungerende systemet vi har, sier Skjæggerud til Dagbladet.

Han er ikke i tvil om at annonsen er et forsøk på å lure folk til å jobbe gratis under Slottets hagefest.

- VELDIG, VELDIG UGREIT: Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud er ikke i tvil om at annonsen er et forsøk på å lure folk til å jobbe gratis.  Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
- VELDIG, VELDIG UGREIT: Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud er ikke i tvil om at annonsen er et forsøk på å lure folk til å jobbe gratis.  Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- Det er veldig, veldig ugreit, sier han.

Skjæggerud mener annonsen også er uheldig for en bransje med stor konkurranse.

- Det legger veldig press på lønnsnivået. Vi er videre opptatt av å motarbeide svart økonomi, og av å sikre arbeidstakerne i denne utsatte bransjen. Det er veldig beklagelig at en offentig aktør bidrar negativt, sier han.

Studenten Catering et av de ledende cateringfirmaene i Kristiansand. Eier Helge Torgrimsen synes det virker veldig pussig at kommunen har gått ut med en slik annonse.

- Det høres helt urimelig ut, sier Torgrimsen til Dagbladet.

Mener seg misforstått

Dagbladet har vært i kontakt med Eva Berglund Åsland, organisasjonsdirektør i Kristiansand kommune. Åsland ønsker ikke å uttale seg om saken og viser i stedet til Fylkesmannen i Agder, som er ansvarlig for organiseringen av festen. Kommunikasjonsrådgiver Ole Wilhelm Svensen er lei seg for kritikken mot Facebook-posten - og mener det hele er blitt misforstått.

- Barn og unge er et av satsingsområdene for Slottet, og Slottet hadde lyst til å engasjere elever på praktiske linjer på videregående for å gi dem den unike opplevelsen det er, selv om de ikke er blant de 300 inviterte gjestene, sier Svensen til Dagbladet.

«Når fotballspilleren Martin Ødegaard fra Drammen blir invitert til trening med Real Madrid, ligger ikke fokuset hans på hvor mye han får betalt for det.» Ole Wilhelm Svensen, kommunikasjonsrådgiver hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder

Dessverre viste det seg at kongeparets besøk kom midt i sommerferien, noe som gjorde at skolene ikke kunne være med på laget, slik Fylkesmannen hadde ønsket. Dermed ble ideen lagt i skuffa fram til tirsdag denne uka, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Da bestemte Fylkesmannen seg for å gjøre et siste forsøk på å få tak i barn og unge likevel - og spurte Kristiansand kommune om tillatelse til å poste den omdiskuterte Facebook-meldingen, forteller Svensen.

Siden har ikke telefonen stått stille.

- Synd

- Jeg har ikke noe problem med å forstå at det går an å se det på den måten det blir oppfattet på, men synes det er synd. Egentlig er det en ganske raus invitasjon fra Slottet til å gi unge en unik mulighet til å lære av de beste, sier han, og viser til at Slottets hovmestere og kokker er blant de ypperste i landet.

- Men uten betaling?

- Det med betaling har aldri vært poenget, sier Svensen, før han legger til:

- Når fotballspilleren Martin Ødegaard fra Drammen blir invitert til trening med Real Madrid, ligger ikke fokuset hans på hvor mye han får betalt for det. Sånn er det ikke her heller. Er du en flink og talentfull lærling, har du en helt unik mulighet til å være med og lære av de beste i landet.

Han synes den negative responsen er trist - og sier Fylkesmannen tar selvkritikk.

- Vi har vært så innforstått med at ingen ville se sånn på det, så vi skulle så klart ha forklart det bedre.

- Viktig

- FOKUSERER PÅ YRKESUTDANNING: Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
- FOKUSERER PÅ YRKESUTDANNING: Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

- Kunne man ikke invitert lærlingene, men likevel gitt dem lønn?

- I det øyeblikket blir det plutselig en profesjonell jobb man betaler for, og da er det godt mulig at vi bare gjør som vi pleier og leier inn et profesjonelt firma, sier Svensen.

Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen skriver i en SMS at det har vært viktig for dem å invitere elever under fagutdanning til å bidra under hagefestene.

- Hensikten med det er å bidra til fokusering på viktigheten av yrkesutdanning og å løfte fram de aktuelle faggruppene. Det gjelder dekoratører, kostyme, design, drama, musikk, servering og matfag. Vi har derfor oppfordret arrangørene hvert sted til å ta kontakt med aktuelle læresteder, skriver hun til Dagbladet.

Endret annonsen

Kort tid etter at Dagbladet snakket med Fylkesmannen torsdag, var annonsen på kommunens Facebook-side endret.

«Vi beklager at invitasjonen til en hyggelig, faglig utfordring ble presentert på en uheldig måte. Lærlinger skal selvsagt ikke jobbe gratis - verken der de har kontrakt eller på kongelig hagefest», står det nå.

Den opprinnelige annonsen er fremdeles å finne - men nå med setningen om at «betalingen er opplevelsen» fjernet. Det endrer lite for fagforeningslederne.

- Dette er brannslokking, men saken må fremdeles forfølges - ideen har oppstått på et tidspunkt, sier Skjæggerud i Parat.