Langtidsvarsel

Sol i nord, regn i sør

Det er høstferie for store deler av Norge neste uke, og det blir for mange en fuktig fornøyelse. Jo lenger nord i landet du er, desto bedre blir det.

NYTT FAREVARSEL: Det blir mye regn i Sør-Norge den kommende uka. Natt til i morgen er det sendt ut farevarsel for Østlandsområdet. Her ser vi et bilde fra Skillebekk i Oslo 2019: En ung mann på scooter som trosser vannmengdene. Foto: Tore Bergsaker
NYTT FAREVARSEL: Det blir mye regn i Sør-Norge den kommende uka. Natt til i morgen er det sendt ut farevarsel for Østlandsområdet. Her ser vi et bilde fra Skillebekk i Oslo 2019: En ung mann på scooter som trosser vannmengdene. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De neste dagene er det ventet regn og dels store nedbørsmengder sør i Norge.

Fredag kveld og lørdag morgen er det sendt ut farevarsel for Østfold, Akershus og Oslo.

- I en periode på 10-12 timer forventer vi 40-50 millimeter nedbør. Men det blir store lokale variasjoner, sier statsmeteorolog Iselin Skjervagen til Dagbladet.

Plaskvåte dager

Mens Nord-Norge har hatt varme og solrike dager den siste uka, har det vært fuktig og til tider plaskvått lenger sør i landet. Men vi søringer unner selvsagt våre brødre og søstre i nord godvær. Selv om temperaturene daler noe, og det blir mindre sol og noe mer regn, får likevel den nordligste landsdelen best vær kommende periode.

- Det er gode nyheter for vannforsyningen og strømprisene, sier Skjervagen, og legger til:

REGN OG ATTER REGN: - Ingen drømmeuke for de som har høstferie, spesielt sør i landet, men godt for kraftmagasinene, sier statsmeteorolog Iselin Skjervagen. Foto: Privat
REGN OG ATTER REGN: - Ingen drømmeuke for de som har høstferie, spesielt sør i landet, men godt for kraftmagasinene, sier statsmeteorolog Iselin Skjervagen. Foto: Privat Vis mer

- Men for mange som går ut i høstferie på sør og Østlandet, er ikke nyheten så god. Mange som har fri, drar på hytta og skal kose seg, må nok finne seg i å gjøre det innendørs. Men med fyr på peisen, stearinlys, spill, god mat og god drikke, kan det likevel bli en hyggelig uke.

VENEZIA: Den historiske byen Venezia opplevde sin verste oversvømmelse på 50 år. Da byrådet skulle stemme over en klimapakke, kom skjebnen med et stikk. Video: CNN Vis mer

Best nord i landet

Den nordligste landsdelen får variert vær, og jo lenger nord du kommer, desto bedre blir det. Noen variasjoner lokalt og med dagene som går, er naturlig. Men det er ventet noe sol, mest opphold og overskyet, og noe tidvis nedbør i form av regn.

- Regnværet som preger Sør-Norge går nordover, men med mindre nedbør, sier Skjervagen.

- Det blir best vær lørdag og søndag i Troms og Finnmark, og delvis også i Nordland. Nedbøren sørfra trekker nordover, og det er forventet noe regn i nord i begynnelsen av neste uke. Men det er helt klart at Norge nord for Trøndelag får det beste været i kommende periode, sier Skjervagen.

STORMFLO: Vær som dette oppstår i Norge med jevne mellomrom, men det er likevel usannsynlig at det vil få samme konsekvenser som i USA. Video: The Weather Channel Vis mer

Gråværet fortsetter i sør

Det blir regntungt hele helga fra Nordland og sørover - altså mye av det samme været hele det sørlige Norge har hatt den siste uka. Og statsmeteorologen fortsetter med å helle kaldt regnvann i åra til sør-, øst- og vestlendinger.

- Jo visst, lavtrykkene står i kø, og det fortsetter de med, sier Skjervagen.

- Bortsett fra at vi får fylt opp vannmagasinene på Østlandet, er det lite å juble over. Uke 40, da store deler av landet har høstferie, må belage seg på gråvær og regn - selv om det blir perioder med opphold, sier Skjervagen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer