Sol i sikte!

Sommer kommer - med sol og temperaturer opp mot 20 grader over hele landet.

 HØYTRYKK FRA VEST:  Fra midten av uka vil stort sett hele landet nyte godt av høytrykket som kommer inn fra vest. De heldigste får sol og 20 varmegrader. 
Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
HØYTRYKK FRA VEST: Fra midten av uka vil stort sett hele landet nyte godt av høytrykket som kommer inn fra vest. De heldigste får sol og 20 varmegrader. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over halvveis inn i juni kan solhungrige nordmenn igjen få grunn til å smile. Fra tirsdag og onsdag av vil folk både i sør og i nord kunne nyte sol og høyere temperaturer.

— Ute i Norskehavet og i Nordsjøen bygger det seg opp et høytrykk. Dette høytrykket fra vest vil bevege seg østover i løpet av et par dager, og da kommer go?været, sier Beathe Tveita, vakthavende meteorolog ved Storm Weather Center.

Treg start Men før høytrykket trekker innover Norge, vil mye av den ustabile værtypen som har vært denne helga fortsette.

— Det ser ut til at det mandag og tirsdag vil være lavtrykksaktivitet i Sør-Norge. Denne nedbøren vil etter hvert trekke nordover og temperaturene vil neppe overstige 15 grader, sier Tveita.

Mens det i Sør-Norge og på Østlandet vil være skiftende bris og litt regnbyger disse første dagene av uka, vil det i Agder-fylkene og Telemark stort sett være oppholdsvær på dagtid, med noen ettermiddagsbyger.

Vestlandet og Trøndelag får skiftende vind og litt bygeaktivitet, mens det i nord vil være regn og mer vind på kysten av Finnmark.

Snur halvveis Men midtveis i uka snur det.

— Det vil komme et høytrykk over hele landet onsdag, torsdag og fredag med stigende temperaturer og sol, sier Tveita.

— Er vi heldige kan gradestokken også vise over 20 grader, sier hun.

Storm-meteorologen får støtte av kollega i Meteorologisk institutt, Gunnar Livik.

—Ja, det ser ut til at det fra tirsdag av bygger seg opp et høytrykk som vil dekke det meste av landet sør for Trøndelag. Temperaturene vil ligge på mellom 18 og 20 grader. Fra onsdag av blir det også sol og stort sett oppholdsvær i nord, men her vil trolig ikke temperaturene stige like mye, sier Livik.

Høyere temperaturer Selv om supersommeren foreløpig har latt vente på seg, viser det ferske sesongvarselet fra Meteorologisk institutt at temperaturene de neste månedene vil bli noe høyere enn normalen. Særlig gjelder dette for den vestlige delen av Sør-Norge. Det gir imidlertid ingen garanti for at det blir blå himmel og sol.

— Men vi får i hvert fall en smak av sommer nå, sier meteorolog Livik.