Påskeværet

Sol, nedbør og rekordkald påske

Det blir både snø og sol i hele landet i løpet av påskeuka, men skal du sikre deg sol på helligdagene, bør du oppholde deg på Vestlandet.

PÅSKE: Skal du være tilnærmet garantert sol i helligdagene i påska, må du til Vestlandet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PÅSKE: Skal du være tilnærmet garantert sol i helligdagene i påska, må du til Vestlandet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag er det mange som starter påskeferien og hvordan været blir er viktig for mange.

Det har vært en usedvanlig snørik vinter mange steder i landet. Til tross for at dagtemperaturene er på vei opp og sola står høyere i og med at vårjevndøgn er passert, er det ingen fare med at skiføret forsvinner med det første, skal vi tro prognosene.

Allerede kan meteorologene slå fast at det blir en kaldere påske enn normalt. Ifølge meteorolog Eli Kari Gjengedal ved Storm Weather Center, blir påska seks til fem grader kaldere enn normalt. Også Marit Berger, statsmeteorolog i Meteorologisk institutt, melder at påska blir kald. ​

Trenger du tips til påsken? Sjekk, krimanmeldelser, info om åpningstider og oppskrifter for 2018 i Påskeguiden.

PÅSKETEST: Mange forbinder påsken med ski, hyttekos og appelsin i sola. Har vi glemt hvorfor vi egentlig har påskefri? DBTV testet mannen i gatas kunnskap om historien bak påsken. Video: Marianne C. Huseby / Dagbladet Vis mer Vis mer

Variert i palmehelga

Palmehelga starter med at det kommer et nytt nedbørsområde mot Sør-Norge.

- Aller mest nedbør kommer nord for Stad, og dette trekker seg mot helgelandskysten. Enda lenger nord, i Nordland, Troms og Finnmark, blir det snøbyger i kyststrøkene, sier Marit Berger.

Lørdag blir det oppholdsvær Østafjells og sola kan titte fram mellom skyene, mens det varierte været på Vestlandet fortsetter.

I Nordland er det nedbørsutsikter, men aller størst sjanse for nedbør blir det lengst nord i landet.

Også på palmesøndag er det meldt byger og nedbør på Vestlandet og oppover til Trøndelag og Nordland. Best vær finner man på Østlandet.

- De som har planlagt påskeferien i øst palmehelga kan nyte været, sier Eli Kari Gjengedal.

Finest i vest

Går man over til påskeuka, blir det kjøligere vær over hele landet. Sola vil titte fram i påska, men ikke over hele landet samtidig. Bor man for eksempel i Bodø, kan man våkne til strålende sol mandag og tirsdag, før skyene melder sin ankomst seinere utover uka.

- Vestlandet og nordover får ganske greit vær. De får perioder med sol og ok vær i rød-dagene, sier Gjengedal.

Berger ved Meteorologisk institutt sier at det ser ut til at det kan komme nedbør Østafjells mandag og tirsdag. Det er ventet pålandsvind fra kontinentet som vil gi byger.

Også i Finnmark er det meldt snøbyger på grunn av pålandsvinden.

I Sør-Norge vil sola først stråle ordentlig fra onsdag og utover uka, men hvor mye sola vil titte fram, er varierende, ifølge Meteorologisk institutt, som bare har prognoser fram til langfredag.

Eli Kari Gjengedal har prognosene for rød-dagene klare, men understreker at de kan variere utover uka. Så langt ser det ut til at vestlendingene får det beste været.

- Sånn som prognosene ser ut nå, er det Vestlandet som får det beste været, sier Gjengedal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer