Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sol og enda mer sol: Ser ingen ende på sydenvarmen i sør

Bor du på Østlandet kan du avlyse Sydenturen med god samvittighet. Det er de som bor i nord som heller burde hatt den.

SOMMER OG SOL: Det er ventet opp mot 30 grader på Østlandet den kommende uka. Det er også noen solglimt å se i Nord-Norge. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SOMMER OG SOL: Det er ventet opp mot 30 grader på Østlandet den kommende uka. Det er også noen solglimt å se i Nord-Norge. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tropevarmen som preget Sør-Norge i mai ser ut til å komme tilbake. Denne uka er det meldt opp mot 30 grader flere steder på Østlandet.

Det viser Meteorologisk Institutts ferske prognose for neste uke.

- Mandag ser ut til å bli en fin dag i hele landet, men på ettermiddagen og kvelden legger skyene seg over Trøndelag, Nordland og Finnmark, sier Gunnar Noer, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

Ukas værvinner blir ifølge meteorologene uten tvil Østlandet, hvor man kan vente seg temperaturer opp mot 30 grader. Ser man på værvarslet, ser man ingen ende på det fine sommerværet i øst.

Heller ikke på Vestlandet blir det så aller verst vær, skal vi tro meteorologen. I Nord-Norge, derimot, synker temperaturene utover uka og skyene kommer snikende tirsdag.

Nevnte oppramsing er været i korte trekk, men detaljene viser at nordlendingene ikke får så aller verst vær likevel - litt avhengig av hvor i landsdelen en bor.

Detaljene fram til fredag

Etter en fin sommerdag over hele landet mandag, vil tirsdag bli preget av skyer i Nordland.

- Tirsdag har lavtrykket beveget på seg. Det er usikkert hvor det blir liggende, men det ser ut til at Nordland og kanskje også Sør-Troms vil få regnbyger og skyer, sier Noer.

Finnmarkingene ser derimot ut til å få finvær.

Onsdag vil skyene trekke seg mot Trøndelag og fortsatt ligge over Nordland fra dagen før. Det blir stort sett rolige vindforhold, men på Vestlandet er det ventet vind.

Mens søringene har badet i sol og varme hele uka, kan endelig også nordlendingene få smake på sommeren.

For torsdag ser ut til å bli en fin dag også i Nord-Norge. I Tromsø er det meldt 19 grader, sol og delvis skyet. Også bodøværingene får et glimt av sola. Det samme gjelder Finnmark, hvor det for eksempel i Kirkenes er meldt 19 grader.

Nordlandsvær i vest

Fredagsværet er litt mer usikkert, forteller meteorologen.

- Lavtrykket som har ligget sør for Island, kommer til Norge fredag. Midt på dagen på fredag får vi et nedbørsområde som bøyer seg over sentrale deler av Skandinavia. Fredag blir en gråværsmessig dag i Nord-Norge, sier Gunnar Noer.

Gråværsdagen han snakker om dreier seg om byger i Trøndelag, og at det kommer et nedbørsområde som brer seg over Nordland og Troms. Nedbørsområdet vil gi varierende skydekke, ifølge meteorologen.

- Det ser ut til at vi får en mer nordlandsmessig værtype etter det (neste helg journ.anm.). Det er ventet gråvær på vestlandskysten og i Nord-Norge, mens Østlandet blir fortsatt å slite med sol og varme, sier Noer og fortsetter:

- Man slipper å være solhungrige på Østlandet.

Ikke tenn opp

Da det var rekordvarme i Sør-Norge i mai og i starten av juni, var det ekstrem skogbrannfare. Meteorolog Gunnar Noer advarer om at det ser ut til at faren kommer til å komme på samme nivå igjen.

Ser man på skogbrannfareindeksen til Yr, er det flere steder på Østlandet hvor brannfaren er på oransje nivå, altså stor fare. Det fryktes at den vil bevege seg til rød, altså meget stor fare, i løpet av den kommende uka.

- Skogbrannfaren vil bygge seg opp. Det kommer til å bli knusktørt, så avstå fra å tenne opp noe utendørs, sier Noer.

Mens det har vært knusktørt i Sør-Norge, har det vært vått og kaldt i Nord-Norge. Søndag presenterte Meteorologisk institutt tallene som viser hvordan været var i Tromsø i juni.

Sjelden har man sett verre lesning.

I juni var det ingen klarværsdager i byen og bare 58 soltimer. Normalen er på 221 soltimer.

- Ny bunnotering, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Meteorolog Gunnar Noer legger til:

- Den gamle bunnrekorden er fra 2006 med 95,6 soltimer. Det er oppsiktsvekkende at den blir slått med så mye. Det er sjelden man ser såpass knusing av rekorden.