SOMMERLYKKE: Nicolai Eide (20), Finn Bergskaug (20) og Stian Arnesen (21) stuper fra brygga på Storøyodden på Fornebu. Til uka kommer godværet igjen, med temperaturer på 20-tallet flere steder i landet i andre halvdel av uka. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SOMMERLYKKE: Nicolai Eide (20), Finn Bergskaug (20) og Stian Arnesen (21) stuper fra brygga på Storøyodden på Fornebu. Til uka kommer godværet igjen, med temperaturer på 20-tallet flere steder i landet i andre halvdel av uka. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Sol og sommer i nesten hele landet - sjekk når finværet kommer til din landsdel

Uka starter med pøsregn, men så bråsnur det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå kan du finne fram shortsen og solkremen igjen - nesten uansett hvor du bor i landet! Meteorologene varsler nemlig temperaturer over tjue grader og helsol i store deler av landet i uka som kommer.

Et høytrykk som bygger seg opp over Skottland og Færøyene ventes å sige inn over landet mot midten av uka. Vestlandet får finværet først av alle.

Der er det ventet full sol og temperaturer opp mot 20-tallet allerede tirsdag.

Dagen etter kryper sommertemperaturene ned til Østlandet og Sørlandet også.

- I løpet av uka vil alle landsdeler få nyte sommerværet på ett eller annet vis, og finværet vil holde seg ut uka, lover meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk Institutt.

Stort høytrykk Unntaket er trolig Finnmark, som ligger litt for langt nord til å få ta glede av høytrykket som hviler over resten av landet. Sørlandet i motsatt ende av landet risikerer også å havne helt i ytterkanten av godværsfeltet.

- Været er ganske likt på Sørlandet og Østlandet, men det er ikke like gunstig vindretning, og det kommer litt kald luft fra Skagerrak som gjør at det blir kjøligere der, forklarer Walløe, som sier det ikke er sikkert at Sørlandskysten vil få temperaturer over tjue grader.

Det er ikke vanlig at hele landet får finvær samtidig, men høytrykket som seiler inn over Norge fra midten av neste uke er stort nok til å dekke nesten hele landet.

Spenn på to dager Det er imidlertid forskjell på når finværet kommer. I Midt-Norge må man trolig vente helt til torsdag denne uka før man får ta glede av høytrykket, og ifølge Walløe er det ikke før i helga temperaturen vil krype opp mot 20 grader her.

- Det er en liten mulighet for at Møre og Romsdal vil få finere vær før Trondheim, og at det kan komme dit allerede onsdag.

Nord-Norge får høytrykket omtrent samtidig som Trøndelag, men vil få lavere temperaturer enn resten av landet.
 
- Tromsø må nok nøye seg med sånn 15 grader i helga, men sånn generelt er det en god periode for hele landet, sier Walløe.

Obs-varsel Da snakker han om andre halvdel av uka som kommer. Første halvdel er mindre lystig lesning.

Uka starter med regn og lave temperaturer over hele landet. Det er ventet så mye nedbør at det er flomfare i fire fylker, og  økt jordskredfare i åtte fylker. 

Den kraftigste nedbøren ser ut til å passere nordover natt til mandag, særlig i Buskerud, Oppland og Hedmark, med lokalt 15-30 mm på 12 timer.

- Det kraftigste regnet kommer nok om natta når folk sover, trøster meteorologen.

Han kan heldigvis spå en ukeslutt helt uten nedbør i Norge; kanskje med unntak av en byge som kan passere Østafjells lørdag.

Det kan være lurt å nyte finværet mens du har det. Meteorologenes langtidsprognose tyder nemlig på at det vil gå over.

- I første uke av juni ser det ut til at høytrykket svekkes igjen, men det holder nok inn mot månedskiftet mai/juni, sier Walløe.

STIGER: Utover uka siger høytrykket inn over landet fra vest. Dette viser frontene onsdag. Foto: Meteorologisk institutt.
STIGER: Utover uka siger høytrykket inn over landet fra vest. Dette viser frontene onsdag. Foto: Meteorologisk institutt. Vis mer
FINT: Hele landet ser ut til å få godvær fredag. Unntaket virker å være kysten av Finnmark, som ligger akkurat litt for langt nord til å få glede av høytrykket i resten av landet. Foto: Meteorologisk insitutt.
FINT: Hele landet ser ut til å få godvær fredag. Unntaket virker å være kysten av Finnmark, som ligger akkurat litt for langt nord til å få glede av høytrykket i resten av landet. Foto: Meteorologisk insitutt. Vis mer
FØRST UT: Vestlandet og Sørlandet er først ut med å få finvær når høytrykket siger inn over landet. De kan få sol og sommertemperaturer allerede tirsdag. Utover onsdag får Østlandet det også, mens Midt-Norge og Nord-Norge ikke får finværet før torsdag. Foto: Yr.no.
FØRST UT: Vestlandet og Sørlandet er først ut med å få finvær når høytrykket siger inn over landet. De kan få sol og sommertemperaturer allerede tirsdag. Utover onsdag får Østlandet det også, mens Midt-Norge og Nord-Norge ikke får finværet før torsdag. Foto: Yr.no. Vis mer
STARTER DÅRLIG Slik ser prognosen for lavtrykk og høytrykk ut mandag. Foto: Meteorologisk Institutt.
STARTER DÅRLIG Slik ser prognosen for lavtrykk og høytrykk ut mandag. Foto: Meteorologisk Institutt. Vis mer