Sol over Sem

Statsminister Kjell Magne Bondevik takler Carl I. Hagen rent og pent uten ettersleng

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I SOL og sommervær og åpenbart i strålende humør kom statsminister Kjell Magne Bondevik til Sem Gjestegård. Den har vært god mot ham i fire år og viste seg fra sin aller beste side i går. Det eneste var et par TV-opptak som ble forstyrret av ei flue. «Det er vel Carl I. Hagen som surrer omkring», bemerket statsministeren og viftet plageånden bort med hånda.

Selvsagt ble det mye Carl I. Hagen, men statsministerens takling av mandagsutspillet fra Fremskrittspartiets formann fikk Hagen til å virke som en spiller fra førstedivisjon mot en fra et godt lag i Tippeligaen (ikke Molde i år). Samarbeidsregjeringen har sluttet rekkene og bekreftet at deres eneste statsminister er den sittende. Ordførerne som skrøt av Hagen og slurpet kaffe med ham, har grunn til å føle seg latterliggjort.

Bondevik kom rett fra Moskva der han fikk en gjennomtenkt erklæring fra president Vladimir Putin om at Russland vil ha Norge som strategisk partner i arbeidet for å utvikle og utvinne energiressursene i nord. Det er seriøs interessepolitikk med langt perspektiv. Rett og slett politikk for voksne i skarp motsetning til Hagens furtne karaokevariant på Idol-nivå.

FORAN FORRIGE stortingsvalg dagdrømte Hagen om seg selv som stortingspresident, nummer to etter kongen i den formelle rangordning i landet. Med den stillingen følger det mye pomp og prakt som åpenbart virket tiltrekkende på Hagen selv, men den viktige funksjonen er å ivareta Stortingets plass i styringen av landet. Om noen før mandagsutfallet mot Bondevik trodde Hagen kvalifisert til en slik posisjon, må de nå innse at de tok feil. Med hensikt kom Hagen med sitt utspill utenfor Stortinget på et tidspunkt og i en sånn form at det ikke får noen konsekvenser, men bare skaper en masse støy.

I HELE stortingsperioden har Hagen sjonglert med Fremskrittspartiets posisjon i forhold til regjeringen. Etter valget i 2001 fikk han regjeringspartiene med på et tillitsvedtak i Stortinget. Etter avstemningen erklærte han Frp som en del av regjeringens parlamentariske basis. Da regjeringen gjorde opp revidert med støtte fra Arbeiderpartiet i 2003, erklærte Hagen ensidig at partiet ikke lenger utgjorde et parlamentarisk grunnlag for regjeringen. Dette gjentok han seinest i vår under partiets landsmøte i Ålesund. Slik har han selv undergravd sin pseudo-konstitusjonelle argumentasjon for at Bondevik nå må gå av etter at Frp ikke lenger vil støtte en regjering der Bondevik er statsminister.

PROBLEMET for Carl I. Hagen er at Bondevik har lyktes med å opptre som en mindretallsregjering med vekslende støtte i stortingsperioden, til tross for Hagens forsøk på å gjøre seg uunnværlig. Det viser skryteregnskapet som statsministeren prøvde å snakke om på Sem i går. Arbeiderpartiet stemte med regjeringen i pensjonsreformen, og Arbeiderpartiet inngikk forlik om statsbudsjettet for 2004, for bare å nevne noe. Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg har sagt at partiet vil opptre konstruktivt i opposisjon dersom det rødgrønne alternativet ikke vinner valget i høst.

DA BLIR Bondeviks regjering sittende. Etter at Stortinget har konstituert seg, går Hagen inn i Stortingets presidentskap og Siv Jensen overtar som Frp\'s gruppeleder i Stortinget. Bondeviks regjering legger fram sitt statsbudsjett. Først når finansinnstillingen kommer i november, skal det stemmes over budsjettet. Dersom regjeringen da har mislyktes med alle forhandlinger om forlik med opposisjonen, kan statsministeren stille et kabinettsspørsmål og tape.

I GÅR VAR Bondevik klinkende klar på at i den situasjonen velger Siv Jensen å starte sin periode som parlamentarisk leder og påtroppende partileder for Fremskrittspartiet med å felle en ikke-sosialistisk regjering til fordel for et alternativ med Jens Stoltenberg som statsminister. Bondevik føyde ikke samtidig til at da er Kristelig Folkeparti også kommet i spill, men han kunne gjerne ha gjort det. Ja, og så går han av dersom Hagen eller Jensen på valgnatta sier at de vil støtte at Stoltenberg danner regjering. Det kan jo skje, nå som situasjonen på nytt er at ingen vet hvor Hagen hopper etter at han rykket ned.