KLAR FOR DETTE? Fra tirsdag av er det ventet oppholdsvær og stigende temperaturer i hele Sør-Norge. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KLAR FOR DETTE? Fra tirsdag av er det ventet oppholdsvær og stigende temperaturer i hele Sør-Norge. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Sol! Sol! Sol! Neste uke kommer sommeren tilbake

Helga blir grå og våt i Sør-Norge. Men fortvil ikke: neste uke kommer sola tilbake og temperaturer over 20 grader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Sør- og Østlandet braker helga bokstavelig talt løs med regn og muligheter for torden - ja, stort sett skikkelig gråvær over hele linja.

Det forteller vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen ved Meteorologisk institutt. Selv om det noen steder vil bli oppholdsvær og gløtt av sol på Østlandet og Nord-Vestlandet, vil et nytt nedbørsområde fra sørvest trekke nordover, først via Rogaland og deretter mot Agder.

Derfor vil også søndagen bli regnfull de aller fleste stedene i Sør-Norge.

Sol og over 20 grader
Men så, tidlig neste uke, snur det. Da vil nemlig et høytrykk bygge seg opp over Skottland og gi både Sør-Norge, Østlandet og Vestlandet lettere vær for hver eneste dag som går.

- Utover uka er det sannsynlig at temperaturene vil kunne passere 20 grader igjen; blant annet i Oslo, men antakelig også på Vestlandet, sier meteorologen.

Samtidig viser prognosene at det vil bli lange perioder med sol i hele denne landsdelen.

- Lovende i ti dager - På Vestlandet er sjansene for ettermiddagsbyger noe større, men også her får man store perioder med pent vær, sier Jensen.

Og enda bedre: i meteorologens langtidsvarsel - det vil si for de neste ti dagene - er det intet som tyder på at denne trenden skal snu.

- Det ser lovende ut de neste ti dagene, både for Østlandet, Vestlandet og Sør-Norge, sier meteorologen.

I Midt-Norge er det ventet variert vær i helga; noe nedbør fredag og lørdag, mens søndagen ser bra ut. Deretter er det ventet nedbør natt til mandag.

- Men så får også den midtre landsdelen bra vær fra tirsdag av, med temperaturer fra 15 til 20 grader, sier meteorologen.

Det blir neppe like varmt som i Sør-Norge, men det er ikke usannsynlig at gradestokken vil kunne tippe 20 grader også her utover neste uke, forteller hun.

Usikkert i nord Nord-Norge er antakelig den eneste landsdelen som kan glede seg over at denne helga blir skikkelig fin.

- Det er ventet noe nedbør i nord fredag kveld, men resten av helga blir fin - med stigende temperaturer, fralandsvind og lange perioder med sol, sier Jensen.

Hva som skjer i nord fra tirsdag av, er fortsatt veldig usikkert, forteller hun. Noen prognoser viser at godværet vil ta slutt, at temperaturene skal falle og at det blir ustabilt bygevær. Samtidig viser andre prognoser det motsatte; at penværet fortsetter.

- Det er stor usikkerhet knyttet til hvordan været blir i nord fra onsdag av. Det kan bli bra, og det kan bli dårlig, sier Jensen.