Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sol, sommer og bærbar musikk

Nå er det sesong for å ta med seg musikken på stranda, på joggeturen og på hytta. Mange kjøper seg nytt utstyr for å kunne nyte favorittlåtene utendørs. Men hva er best? Den gammeldagse lommedisco'n med kassett, bærbar CD-spiller eller den nye MiniDiscen? Dagbladet har testet de tre typene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kassetten er på vikende front i norske hjem, men holder fremdeles stand i bilen og i lomma på tur. Men CD-spilleren er i ferd med å spise seg inn også her. Flere og flere biler leveres med CD-spiller som standardutstyr. Og bærbare CD-spillere er ikke lenger noe særsyn på trikk og buss. Tidligere måtte du betale minst et par tusenlapper for slik bærbar luksus. I dag koster de billigste bærbare CD-spillerne 600-700 kroner.

Tidligere var batterilevetida et problem for bærbart lydutstyr. I dag varer et sett standardbatterier opptil 12 timer, mens oppladbare typer kan brukes i fire til seks timer.

Kassettspiller, CD og MiniDisc stiller stort sett likt her - avhengig av pris og kvalitet.

Ut med kassetten?

MiniDiscen ble lansert av den ledende multinasjonale elektronikkprodusenten Sony på begynnelsen av 90-tallet, og har blitt en kjempesuksess i firmaets hjemland Japan. Amerikanerne og europeerne tok imidlertid kjølig imot den nye plata. Både spillere og plater var for dyre, syntes de. Og utvalget av ferdiginnspilt musikk var labert. Det er det fortsatt, med mindre du elsker japansk pop. Sony og deres konkurrenter setter nå inn støtet for å overbevise oss om at MiniDisc'en slett ikke erstatter CD-en, men derimot kassetten. Det er med andre ord meningen at man skal fortsette å kjøpe musikk på CD, men ta opp fra radio og CD på MiniDisc i stedet for på kassett.

Morsomt å bruke

Etter en ukes tid med MiniDisc i huset og i beltet kan vi meddele leserne følgende: Dette er gøy!

Å lage sin egen favorittdisk med alle topplåtene fra CD-samlingen går som en lek. Den knøttlille disken minner mest av alt om en datadiskett, og den bærbare spilleren er ikke stort større. Den går lett ned i en trang jeanslomme eller skjortelomme, og er så å si umulig å få til å hoppe.

I tillegg kan du når som helst endre rekkefølgen på låtene, ta vekk en eller flere låter og legge til nye låter hvor som helst på disken. Det finnes to typer disker - én med 60 minutters spilletid og én med 74 minutter. Altså på det nærmeste full CD-lengde. Du kan viske ut og ta opp igjen så mange ganger du vil. I likhet med CD-en leses diskene av en laser, og slites dermed ikke.

Ikke CD-lyd

Til hjemmebruk gir MiniDisc klart bedre lyd enn selv de beste kassettspillere. Men om du har et mer enn middels godt stereoanlegg og hører nøye etter, vil du merke at lyden er noe flatere og «dauere» enn CD.

Dette skyldes et spesielt komprimeringssystem som reduserer datamengden på disken, og er trolig et bevisst grep fra elektronikkbransjens side. Om opptakene ble like gode som originalen, ville vel alle lånt naboens CD-er framfor å kjøpe dem selv. Sony eier ett av verdens største plateselskap, og ønsker neppe å skyte seg selv i foten.

Prisen på de uinnspilte diskene er vesentlig høyere enn tomkassetter - rundt 60 kroner for 60 minutter og 80 kroner for 74 minutters spilletid. Til sammenlikning får du brukbare uinnspilte kassetter for 25 kroner stykket. Men dette kan fort endre seg. I England selges nå 74 minutters disker for under 30 kroner - om du kjøper ti i slengen. Og spillerne, som nå ligger på 1800 kroner for den billigste bærbare og litt under 3000 kroner for den billigste hjemmespilleren, kan komme til å gå kraftig ned - akkurat som CD-spillerne har gjort.

Hva skal jeg kjøpe?

Det er opp til deg - og ikke minst lommeboka di - å avgjøre hva du skal satse på.

Om du bare er sånn måtelig opptatt av musikk, og ikke vil bruke noe særlig penger på det, vil en gammeldags lommedisco med kassett gjøre jobben. Du kan jogge med kassettspiller, men bare såvidt.

Om lyd betyr mye for deg, og du gjerne vil ta med deg CD-samlingen på stranda i sommer, er bærbar CD-spiller tingen. Men jogging er utelukket!

Om du vil jogge eller utføre annen tyngre fysisk aktivitet med musikk til, er MiniDisc ikke til å komme utenom. Av de spillerne vi har testet, er den bærbare MiniDisc'en den eneste som holder mål når det virkelig begynner å riste.

MiniDisc'en er også best til opptak på hjemmebane. Bransjefolk og fagpressejournalister er skråsikre på at MiniDisc vil overta for kassett til hjemmeopptak. Men ekspertene har tatt feil før, så du tar en viss sjanse om du kjøper før systemet er skikkelig utbredt blant folk flest.