Sola bombarderer jorda med stråling

Den kraftigste solstormen på seks år. Kan skape problemer for flytrafikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sola hadde i går sitt største utbrudd på over seks år, skriver nyhetsbyrået AP.

Space Weather Prediction Center i Colorado varslet i femtida i går morges om det kraftige utbruddet. Strålingen nådde jorda en time senere.

Partiklene, som sendes mot jorda i enorm hastighet, kan forstyrre satelitter og kommunikasjonen for flymaskiner som ferdes i nærheten av polene.

Mye nordlys Fysiker Doug Biesecker ved senteret forteller at utbruddet er det største siden mai 2005.

Solstormen vil trolig pågå fram til i morgen. I dag ventes det at plasma vil nå jorda. Det kan i verste fall slå ut kraftledninger. En hyggeligere bieffekt er at nordlys trolig blir å se lengre sør på kloden enn det som vanlig er.

SOHO og Stereo-satellittene som overvåker sola, registrerte et svært kraftig, ultrafiolett blaff, og så en strøm av ladde partikler aksellere rett mot jorden i en hastighet på 2200 km/sek, melder Radio Rjukan.

SOLSTORM: Dette bildet viser solstormen som nå rammer jorda.  Foto: AFP/NASA/SDO
SOLSTORM: Dette bildet viser solstormen som nå rammer jorda. Foto: AFP/NASA/SDO Vis mer

Solforskerne anslår at skyen treffer jordens magnetfelt tirsdag og onsdag, og dermed er det klart for en ny festforestilling på vinterhimmelen.Blir det klarvær, vil man over hele landet kunne oppleve et formidabelt nordlys, melder radiokanalen.

- Fylt med protoner - Hele rommet herifra til Jupiter er fylt med protoner, og dem blir man ikke kvitt uten videre. Derfor kommer effekten til å vedvare i noen dager, sier fysiker Doug Biesecker til AP.

Ifølge Nasa trenger ikke de seks astronautene på den internasjonale romstasjonen å foreta seg noe for å beskytte seg mot strålingen.

I 1989 forårsaket en solstorm et massivt strømavbrudd i Quebec, Canada.

SOLBLAFF: Dette Nasa-bildet fra i går viser et blaff som skyter ut fra toppen av sola. Foto: AP/NASA
SOLBLAFF: Dette Nasa-bildet fra i går viser et blaff som skyter ut fra toppen av sola. Foto: AP/NASA Vis mer