Sola gir seg ikke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Værstatistikeren Bernt Lie forteller avisa Fædrelandsvennen at sørlendingene har hatt den beste juni-sommeren på 62 år. Man må tilbake til 1947 for å finne maken. Gode nyheter, til oppmuntring i tider der Start ikke vinner kampene sine, spydkasteren Andreas Thorkildsen sliter med lyskestrekk, Quart-festivalen går med rekordunderskudd og Thor Hushovd så vidt lot seg slå på en av monsteretappene i Tour de France. Sola svikter ikke. Den skinner over rettferdige og urettferdige. Også over Michael Jackson, der han ligger i kista og venter på at menneskehordene skal velte innover det ellers solfylte Los Angeles. Blant hans mange hits var en 1972-versjon av Billy Withers’ «Ain’t No Sunshine», med sin dystre linje: «Only darkness everywhere». Nei, da vil jeg heller skrive om den norske artisten Herbert Herding-Herberth alias Herbert Bernstein alias H. Herberth.

Han harfått solstikk, tenker du. Han har meldt seg ut. Han skriver ikke dypsindige analyser av Michael Jackson på en dag som denne, setter ikke den avdøde amerikaneren inn i all verdens sosiologiske, eksistensielle, filosofiske, borgerrettslige, erotiske, narcisistiske, religiøse, musikalske, mytologiske og koreografiske sammenhenger, slik som alle de andre kulturskribentene. Og hvem i huleste er denne Herbert Herding-Herberth (1904-1958)? Født i Fredrikstad, sønn av revykongen Arne Svendsen og den hviterussiske, jødiske flyktningen Cecilie Bernstein, låtskriver og smørsjarmør, vokalist på 80 plateinnspillinger, blant dem sangen «Nå gjelder det å være optimist», stjerne i den norske spillefilmen «Op med hodet», motstandshelt under krigen og omreisende med Cirkus Herbert Revyen, som turnerte Norge med et 1800 sitteplassers sirkustelt.

Men først og fremst er Herbert Herding-Herberth solskinnets poet, med tekster som jubler over hele nasjonen; «Jeg blir så glad når solen skinner» og «Sol ute, sol inne». Begge er skrevet av gladgutten fra Østfold, meteorologiens store sanger, en mann som aldri var tvil i om hva som ventet oss der framme i fellesferien: Sol, bare sol.