Unike bilder av sola

Sola har aldri vært ­«skarpere»

Dette bildet, tatt fra en romsonde midt mellom jorda og sola, er det mest høyoppløselige som er tatt av hele sola. Nå håper forskerne i det delvis norske prosjektet å finne svaret på en av solas største gåter.

UNIKT: «Bildene er de mest høyoppløselige noen gang som viser hele sola», opplyser RoCS-direktør Mats Carlsson. Foto: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI team; Data processing: E. Kraaikamp (ROB)
UNIKT: «Bildene er de mest høyoppløselige noen gang som viser hele sola», opplyser RoCS-direktør Mats Carlsson. Foto: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI team; Data processing: E. Kraaikamp (ROB) Vis mer
Publisert

- Dette er helt klart unike bilder, sier direktør Mats Carlsson ved RoCS - Rosseland senter for solfysikk ved Universitetet i Oslo.

Senteret har sendt Dagbladet bilder som romsonden Solar Orbiter, skutt ut i februar 2020, tok den 7. mars i år.

- Bildene er de mest høyoppløselige noen gang som viser hele sola, forteller Carlsson.

Da bildene ble tatt var romsonden midtveis mellom sola og jorda.

Dagbladet har tidligere omtalt at den samme sonden i 2020 tok bilder fra samme avstand. Det nye nå er den høye detaljeringsgraden - oppløseligheten - i bildene.

Tok strømmen i Quebec

- Solar Orbiter går i en bane som gjør at den kommer veldig nær sola. Den kan ta bilder nærmere sola enn noe annet romfartøy, forteller Carlsson.

Knapt tre uker seinere, 26. mars, er sonden så nær som den kommer: På en avstand fra sola som tilsvarer en tredjedel av hele avstanden mellom sola og jorda.

På bilder som dem fra 7. mars, kan forskerne se detaljer som gir nyttig informasjon 150 millioner kilometer unna - på jordkloden.

- Når det skjer eksplosjoner på sola, blir det kastet ut partikler og stråling som kan slå ut satellitter. Det kan også gi spenninger i høyspentlinjer, slik at transformatorstasjoner blir slått ut, sier Carlsson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer