Sola har fått tvillinger

Isfenomen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sola skinte over Majorstua i dag. Ikke så uvanlig, selv på en ellers blek vintertid. Men i tolvtiden i dag hadde Sola fått følge av to slektninger i storbyen.

Spektakulært
- Det var ganske spektakulært, sier Christian Hylland. Han var ute en tur i byen og kunne ikke unngå å legge merke til fenomenet. Han løp rett hjem for å finne kameraet.

- Sollyset var veldig kraftig, nesten som å ha tre soler. Det var veldig spesielt, sier Hylland til Dagbladet.no.

Fenomenet, som kalles bisol, er ikke uvanlig. Ifølge Meteorologisk institutt skyldes slike tvillinger og trillinger at sollyset brytes gjennom sekskantede iskrystaller høyt oppe i atmosfæren, nærmere bestemt i troposfæren, ti til femten kilometer opp. De ser det i hvert fall èn gang i året i snitt.

- Sola får et fargespill, en fortetning på begge sider, med sterke følgepunkter, sier Jarl Andersen nøkternt. Han er vakthavende meteorolog på Meteorologisk Institutt.

- Fenomenet forekommer når vi har tynne, høye skyer. For oss er det er værtegn. Høye, tynne skyer er ofte et tegn på at dårlig vær er i vente.

Nesten som regnbuen

Når Sola skjærer inn med nøyaktig 22 graders vinkel til skyene, dukker de lyssterke punktene opp. Fenomenet har mye til felles med en regnbue, men skiller seg på ett klart punkt. Regnbuen ser du med ryggen til Sola.

SPEKTAKULÆRT: - Nesten som å ha tre soler. Slik beskrev Christian Hylland bisola som blendet Oslo idag. Foto: Christian Hylland
SPEKTAKULÆRT: - Nesten som å ha tre soler. Slik beskrev Christian Hylland bisola som blendet Oslo idag. Foto: Christian Hylland Vis mer

- Når du ser på en bisol, det bør du forresten ikke gjøre, da ser du rett inn i Sola.