Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sola kan være på vei inn i mystisk dvale

Solflekkene kan forsvinne i flere tiår. - Det kan påvirke alt fra romutforskning til klimaet, sier forskere.

FORSVINNER: Tre studier antyder nå at sola kan være på vei inn i en uvanlig stille periode. Om antakelsene er riktige, kan mengden solflekker - mørke områder på overflaten som blir skapt av intens magnetisk aktivitet - avta kraftig eller utebli fullstendig i flere tiår en gang etter 2020. Foto: REUTERS/NASA/SCANPIX
FORSVINNER: Tre studier antyder nå at sola kan være på vei inn i en uvanlig stille periode. Om antakelsene er riktige, kan mengden solflekker - mørke områder på overflaten som blir skapt av intens magnetisk aktivitet - avta kraftig eller utebli fullstendig i flere tiår en gang etter 2020. Foto: REUTERS/NASA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sola kan være på vei inn i sin stilleste fase på flere hundre år, og solflekkene risikerer å forsvinne inn i en dyp søvn som varer i flere tiår en gang etter 2020. Det er konklusjonen basert på tre uavhengige studier lagt fram på en solfysikkkonferanse i USA denne uka.

Studiene, som ser på solas indre, synlige overflate samt atmosfære, slår fast at solflekkene blir svakere og at områdene rundt polene har endret seg. Årsaken er ikke kjent.

- Dette er svært uvanlig og uventet. Men faktum at tre helt ulike aspekter ved sola peker i samme retning, er en kraftig indikator på at solflekkaktiviteten er i ferd med å gå i dvale, sier dr. Frank Hill, direktør ved National Solar Observatory i en uttalelse.

- Siste på flere tiår Dannelsen av solflekker, som er midlertidige mørke flekker på overflaten skapt av intens magnetisk aktivitet, går i en velkjent syklus med maksimum rundt hvert 11. år. Vi er nå på vei mot en ny topp i 2012 eller 2013, men intensiteten har avtatt i de siste syklusene.

Og de uvanlige aspektene ved sola, som blir omtalt i studiene, antyder at neste maksimum kan bli forsinka eller utebli fullstendig. Og få solflekker betyr at sola stråler ut mindre energi. 

- Dersom vi har rett, kan dette bli det siste solmaksimum vi ser på flere tiår. Det kan påvirke alt fra romutforskning til klimaet på jorda, sier Hill.

Liknende har skjedd før, og det spekuleres i om sola kan være på vei inn i et nytt såkalt Maunder-minimum. Dette var en 70 år lang periode mellom 1646 og 1715 uten solflekker, som sammenfalt med det uvanlige kalde tidsrommet populært kalt Den lille istid.

Men dersom fenomenene har en sammenheng, og det samme skjer på nytt, vil et eventuelt temperaturfall bli minimalt.

- Et nytt Maunder-liknende minimum kan ikke veie opp for den globale oppvarmingen skapt av klimagassutslipp, konkluderte fysikerne Georg Feulner og Stefan Rahmstorf i en studie publisert i Geophysical Research Letters i 2010, melder nyhetsbyrået AFP.

Klimaendringer Et stridsspørsmål innen klimaforskningen har vært hvor stor rolle solas naturlige sykluser har hatt å si for den globale stigningen i gjennomsnittstemperatur de siste tiåra. Flertallet mener den ikke har hatt noen stor effekt, sammenliknet med den menneskelige påvirkningen, mens andre mener rollen har vært undervurdert.

- Det som er spennende er at naturen utfører et eksperiment som kan fortelle hvor mye solaktiviteten betyr. Om temperaturen fortsetter å stige over tid, kan sola ha betydd lite. Om oppvarmingen bremses eller snus, kan den bety mye. Nå får vi kanskje svaret, sier Brekke.

Forskerne bak studien, som ikke ønsket å diskutere hvilke effekter en rolig sol har på temperaturer eller global oppvarming, er av samme oppfatning.

- Om antakelsene våre er korrekte, vil vi få et vidunderlig eksperiment som kan avgjøre om sola har noen effekt på global oppvarming, sier dr. Hill, ifølge nyhetsbyrået AP.

Skeptisk For romfartøyer og satellitter i bane rundt jorda kan en dvale og reduksjon i antall solflekker være svært godt nytt. Flekkene kan eksplodere i voldsomme utbrudd som slynger enorme mengder ladde partikler i rommet. De kan ha svært ødeleggende virkning for elektronikk om de treffer.

Men ikke alle forskere er enige i påstandene om at sola går inn i en lang dvale.

- Det er ingen overbevisende grunn til å tro det. Vi forstår ikke soldynamoen godt nok til å spå noe om hvordan neste syklus blir, sier Yi-Ming Wang ved Naval Research Labortory til AFP.

EKSPLOSJONER: Solflekker kan av og til føre til voldsomme utbrudd som slynger enorme mengder ladde partikler ut i rommet. Om disse treffer jorda kan det forstyrre eller ødelegge teknologi som satellitter i bane rundt jorda. Om sola nå går inn i en langvarig dvale, vil det være godt nytt for disse. Foto: REUTERS/NASA
EKSPLOSJONER: Solflekker kan av og til føre til voldsomme utbrudd som slynger enorme mengder ladde partikler ut i rommet. Om disse treffer jorda kan det forstyrre eller ødelegge teknologi som satellitter i bane rundt jorda. Om sola nå går inn i en langvarig dvale, vil det være godt nytt for disse. Foto: REUTERS/NASA Vis mer