Du leser nå Dagbladet Pluss

Sola vil ese ut og bli en rød kjempe som steriliserer jordoverflaten

Lykken kommer ikke til å vare, en dag vil alt og alle dø for godt.

SNILL I DAG, MEN ... I dag er sola for oss en middelaldrende, behagelig og livgivende stjerne. Men slik vil det ikke alltid være. Mot slutten av livsløpet kommer den til å ese opp, spise de to innerste planetene Merkur og Venus og grille alt liv på jorda. Bildet er tatt i infrarødt lys av NASAs solobservatorium SDO.  Foto: REUTERS / NASA / NTB SCANPIX
SNILL I DAG, MEN ... I dag er sola for oss en middelaldrende, behagelig og livgivende stjerne. Men slik vil det ikke alltid være. Mot slutten av livsløpet kommer den til å ese opp, spise de to innerste planetene Merkur og Venus og grille alt liv på jorda. Bildet er tatt i infrarødt lys av NASAs solobservatorium SDO. Foto: REUTERS / NASA / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Til slutt vil jorda oppleve sin siste perfekte dag, skrev den berømte astronomen Carl Sagan i boka «Cosmos».

For klokka tikker.

Om livet ikke utryddes av en asteroide, et gammaglimt eller en annen apokalypse, vil sola en dag ese ut.

Mot slutten av sitt liv kommer den til å bli en rød kjempe som steriliserer jordoverflaten og forvandler den til en ugjenkjennelig forkullet og gold ørken.

Atmosfæren forsvinner sammen med havene. Planter, dyreliv og alt ned til den minste og mest hardføre mikrobe kommer til å dø. Det gjelder også oss, med mindre vi greier å forlate jorda og bosette oss på andre kloder.

Endelig punktum

Men hvor god tid har vi? En fersk studie sier at jorda er beboelig for liv i minst 1,75 milliarder år til.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.