SOLA VIL FORTSETTE Å SKINNE: I hvert fall i noen steder av landet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SOLA VIL FORTSETTE Å SKINNE: I hvert fall i noen steder av landet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Sola vil fortsette å skinne

I store deler av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snøen ligger fortsatt mange steder i landet, og til manges ergrelse lar våren vente på seg i år.

- Den beste nyheten fra langtidsvarselet er at finværet fortsetter i sør, sier Mariann Aabrekk, meteorolog i StormGeo.

Det har vært store variasjoner i været i landet i påsken. Mens det i nord har vært fare for snøskred, har det vært skogbrannfare på Vestlandet. Det velkjente «nordsør-skillet» i været vil holde fram også de neste ti dagene.

- Det betyr at det stort sett blir tørt og pent vær i sør, mens det blir kaldere og mer nedbør i nord, sier Aabrekk.

Byger I nord påvirkes været av lavtrykksaktivitet i Norskehavet, og det er ventet bygevær og perioder med kuling i enkelte områder.

- Gladmeldingen er at det ser ut til å bli gradvis lengre perioder der sola vil titte fram mellom bygeskyene, sier Aabrekk.

Trøndelag og Vestlandet kan forvente gradvis tilskyende vær i løpet av fredag ettermiddag, og noe sludd og snø på lørdag.

- Østafjells vil det fremdeles være oppholdsvær og lange perioder med sol. Det vil fortsette å være kjølig, men nattemperaturene kan bli noe høyere, sier Aabrekk.

Varmen lar vente på seg Varmest skal det bli i nærheten av Bergen, Oslo og Kristiansand. Der kan det bli opp mot 10 varmegrader de neste dagene. I Trondheim må de nøye seg med rundt fem varmegrader, og i nord vil temperaturene ligge rundt null i kystbyene, ifølge Aabrekk.

- Det finnes ingen tegn på at sommerværet kommer med det første. Den kjølige værtypen er ventet å holde fram i hele landet de neste ti dagene, sier hun.

Ved Meteorologisk institutt har de heller ikke noe tro på at de høye vårtemperaturene nærmer seg.

- Det er ikke noe som tyder på at vi får et godt og varmt vårvær i nærmeste framtid. I Sør-Norge kan det bli opp mot 10 varmegrader på dagtid, men med en gang sola forsvinner og natta kommer blir det kaldt, sier meteorolog Arild Mentzoni.

- I fjellområdene i indre strøk kan vi fortsatt forvente mellom 10 og 20 kuldegrader, fortsetter han.

Mars i fjor bød derimot på over 20 varmegrader flere steder i landet.

- I fjor sørget lavtrykksaktiviteten i Atlanterhavet for å sende mildluft mot Skandinavia. I år er det derimot høytrykk både vest og nord for oss, som hindrer den milde lufta fra å komme hit, sier Mentzoni.