Solarium like kreftframkallende som asbest, arsenikk og røyk

- Skremselspropaganda, mener Brun og Blid-sjefen.

- KREFTFRAMKALLENDE: Bruk av solarium før fylte 30 år øker risikoen for hudkreft med 75 prosent ifølge ny forskning.  Foto: JOERN POLLEX/AFP/SCANPIX
- KREFTFRAMKALLENDE: Bruk av solarium før fylte 30 år øker risikoen for hudkreft med 75 prosent ifølge ny forskning. Foto: JOERN POLLEX/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):
- Bruk av solarium er kreftframkallende. Det forårsaker hudkreft og er skadelig, sier Vincent Cogliano fra The International Agency for Research on Cancer (IARC).

Solariumssenger ble i 1992 satt på lista over ting som var mulig kreftframkallende, men oppgraderes nå til å være bevist kreftframkallende.

- Jeg kan ikke forstå hvorfor friske mennesker vil bruke solarium, sier Cogliano til AFP.

- Skremsler
Thorbjørn Frantzen er daglig leder i Norges største solstudiokjede Brun og Blid. Han omtaler det hele som skremselspropaganda.

- Det er over 10 000 mennesker som dør av andre kreftformer i Norge. Sol og solarium hjelper mot disse kreftformene, sier Frantzen til Dagbladet.

Brun og Blid-sjefen hevder, i strid med IARC, at annen forskning viser at sol og solarium bidrar mer positivt enn negativt, og at antall døde av hudkreft i Norge er nedgående.

- Like farlig som røyk
Risikoen for hudkreft øker med opptil 75 prosent dersom man starter med bruk av solarium før en alder av 30, fremgår det av forskning publisert i den britiske medisinske journalen The Lancet Oncology.

- Solarium kan være farlig, og vi må forsikre oss om at de blir brukt på en trygg måte. Om det viser seg å være nødvendig, må vi se på muligheten for en lovendring som beskytter de unge, sier en talskvinne for det britiske helsedepartementet til Daily Mail.

Nå har Verdens helseorganisasjon (WHO) plassert bruk av solseng på ei liste over kraftig kreftframkallende produkter, på lik linje med arsenikk, tobakk og asbest.

- Gode regler
I forbindelse med andre lands restriksjoner på bruk av solarium mener Brun og Blid-sjef Frantzen at Norge allerede har gode nok regler.

- Norge har verdens strengeste regler for solarium og kan ikke sammenliknes med sterke solarier i andre land, sier han til Dagbladet.

Vil den nye forskningsrapporten få konsekvenser for folks bruk av solarium?

- Ja, det vil jeg anta. Det er vel også hensikten med denne skremselspropagandaen. Når det påstås at solarium er like farlig som å røyke, så undervurderer avsender intelligensen til den norske mann og kvinne. Det blir for useriøst, det forstår enhver, sier Frantzen.

Fraråder bruk
Flere land har innført restriksjoner på bruk av solariumssenger, og Storbritannias helsemyndigheter vurderer nå om det kan være aktuelt med en 18-årsgrense. Her i Norge har det foreløpig ikke vært snakk om noen aldersgrense her til lands.

De nordiske strålevern- og helsemyndigheter har i fellesskap gått ut og frarådet bruk av solarier.

Statens strålevern fraråder barn og unge under 18 år å bruke solarium. Også de som har hudkreft i familien, har hud som lett blir brent, har mye fregner eller føflekkerm, eller som har rødt hår. I tillegg frarådes de som har vært mye solbrent i barndommen, å bruke solarium.