Solås søkeord i ansattes e-post: Krig, drepe, øks, overvåking.

I alt 23 ansatte i Redningsselskapet fikk sin e-post sjekket av generalsekretær Monica Kristensen Solås og to betrodde medarbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nå avgåtte generalsekretæren i Redningsselskapet Monica Kristensen Solås avslørte drapstrusler mot henne selv i ansattes e-poster.

I jakten på kompromitterende e-poster ble det søkt på ord som kunne avdekke konspirasjon, illojal opptreden, korrupsjon og trusler om vold.

-  I en av disse mailene står det at «jeg drømmer om at hun (Monica Kristensen Solås) ligger i en brønn på Finnskogen med en øks i bakhodet sammen med Kurt Oddekalv». Stakkars mann, jeg har jo knapt møtt han, forteller Monica Kristensen Solås til Dagbladet.

Hun sier de søkte på enkeltord i dataene på selskapets server for å avdekke anklager om korrupsjon, økonomisk mislighold, mobbing og trakassering.

-  Det var veldig krigerske søkeord som krigen, kampen, spionasje, overvåking og ord som øks, drap, drepe, sier hun.

E-postsaken etterforskes nå av politiet i Asker og Bærum.

Gjennomsøkt

I tillegg til søkeord, sjekket Kristensen Solås e-postene til i alt 23 ansatte spesielt. Gjennomgangen avdekket konspirasjon, illojal opptreden og mistanke om korrupsjon. Dette er etter det Dagbladet erfarer hovedinnholdet i den forklaring generalsekretær Monica Kristensen Solås har gitt til Asker og Bærum politikammer. Hun har vært i et avhør og skal i et nytt over nyttår. Dagbladet får opplyst innholdet i forklaringen fra flere kilder.

 PRESS OG MOBBING: -  De e-postene vi undersøkte avdekket at man brukte utilbørlig press og mobbing mot sentralstyremedlemmer og generalsekretæren, forteller Monica Kristensen Solås. Foto: Thorbjørn Grønning
PRESS OG MOBBING: - De e-postene vi undersøkte avdekket at man brukte utilbørlig press og mobbing mot sentralstyremedlemmer og generalsekretæren, forteller Monica Kristensen Solås. Foto: Thorbjørn Grønning Vis mer

Kristensen Solås må forklare seg etter at Datatilsynet gikk til politianmeldelse av Redningsselskapet etter mistanke om brudd på Personopplysningsloven.

-  Det er en stor lettelse for meg å forklare meg for Asker og Bærum politikammer for der sitter det en etterforsker som har greie på det jeg snakker om. Jeg opplever det som bare godt at vi kan legge fram alt vi har gjort.

Personalsak

Bakgrunnen for hele e-post-saken var en svært alvorlig konflikt mellom en tidligere ansatt og Kristensen Solås. I januar 2005 ble den tidligere personalsjefen suspendert og noen uker seinere avskjediget på grunnlag av ordrenekt og illojal oppførsel i forbindelse med arbeidet ved hovedkontoret på Høvik. Hun saksøkte Redningsselskapet og rettssaken kom opp i Asker og Bærum tingrett 27.- 30. mars i år.

Under rettssaken bestemte Kristensen Solås og selskapets advokatfirma, Steenstrup Stordrange, at de skulle gå inn i e-posten til personalsjefen for å finne beviser. Via sms til sin sekretær ga Kristensen Solås beskjed om at hun kunne gå inn i mailboksen. Sekretæren gikk til it-sjefen som åpnet boksen.

De fant fram til mailer som var av både alvorlig og avslørende karakter, noe som medførte at den tidligere personalsjefen trakk saken sin. Dommeren tillot at materialet ble lagt fram i retten.

-  De e-postene vi undersøkte avdekket at man brukte utilbørlig press og mobbing mot sentralstyremedlemmer og generalsekretæren, forteller Kristensen Solås.

Datainstruks

Overfor politiet har Monica Kristensen Solås understreket at hun har holdt seg til en datainstruks som hver enkelt ansatt i Redningsselskapet må skrive under på ved ansettelse. Denne gir arbeidsgiver rett til å gå inn i ansattes e-post dersom den er virksomhetsrelatert.

Hele sentralstyret i Redningsselskapet ble informert da advokatfirmaet Steenstrup Stordrange og Kristensen Solås ble enige om å foreta en mer omfattende e-post-sjekk ved hjelp av IBAS, Kongsvinger-firmaet som ofte samarbeider med politiet for å identifisere slettet eller ødelagt datamateriale.

Ifølge generalsekretæren, ble Datatilsynet kontaktet av advokatfirmaet og en saksbehandler fra tilsynet ga i en e-post klarsignal til å foreta en sjekk av ansattes e-post.

I ettertid er det klart at Datatilsynet ikke anser dette som tilstrekkelig saksbehandling.

Speilkopiering

Natt til 6. april i år foretok IBAS en speilkopiering av serveren ved hovedkontoret. Backup-tapene gikk helt tilbake til år 2000 og omfattet altså også Anne Enger Lahnsteins tid som generalsekretær.

Materialet ble undersøkt i første halvdel av april, bl.a. hos IBAS på Kongsvinger, men også ved et arbeidsmøte på Slottsparken Appartementshotell i Oslo og hjemme hos generalsekretæren.

Kristensen Solås hadde med seg minst en etterforsker fra IBAS i gjennomgangen og to betrodde medarbeidere fra Redningsselskapet.

Etter det Dagbladet har grunn til å tro, har de to sistnevnte forklart seg om undersøkelsene til generalsekretær Kjell Brevik. Dette skal ha vært grunnlaget for at Kristensen Solås ble suspendert mandag 28. november. Lørdag hadde hun helt overraskende dukket opp på landsrådets møte, friskmeldt etter flere uker i sykepermisjon.

Under møtet på Slottsparken hotell 27. april i år ble e-postene vurdert og sortert av advokater i samarbeid med Kristensen Solås. Her møtte også president Magnus Stangeland.

Orientert om e-postene

I over en time skal han ha blitt orientert om innholdet i e-postene. Han skal også, ifølge Dagbladets kilder, ha tatt med seg en e-post som inneholdt sjikane av ham selv og et styremedlem.

Til sammen ble e-poster fra 23 ansatte sortert, de fleste av disse relaterte seg til varslede arbeidsrettssaker.

Utvalget av e-poster skal ha blitt gjort på grunnlag av søkeord, spesielt med tanke på de ord som var hentet ut fra personalsjefens e-poster. Innholdet skal i stor grad ha dreid seg om metoder for å bli kvitt Kristensen Solås, men også sjikane av president og styremedlemmer.

Hele materialet skal ha avslørt en ukultur med mobbing, trakassering av tillitsvalgte, sjikane av ansatte og ledere, men enda mer alvorlig: Flere e-poster inneholdt drapstrusler og fantasier om å ta folk av dage.

Mistanke om korrupsjon

Det skal også ha blitt avdekket en klar mistanke om korrupsjon ved at ansatte skulle ha opprettet firmaer sammen med eksterne personer og seinere fakturert Redningsselskapet for konsulenttjenester. I tillegg ble det avdekket alvorlig økonomisk rot og mislighold av kontoer som ikke har vært revidert.

Av de flere tusen e-poster som ble kopiert, ble til sammen ca. 100 skrevet ut og arkivert på navn og saker.

Politiets etterforskning vil også omfatte president Magnus Stangelands rolle i e-post-saken. Kristensen Solås hevder at både Stangeland, sentralstyret og landsrådet er blitt informert om e-post-jakten.