LO-LEDERSTRID: På LO-kongressen i 2009 ble Gerd Kristiansen og Tor-Arne Solbakken valgt som nestledere ved siden av LO-lederen Roar Flåthen. Nå vil begge ha Flåthens kontor på Youngstorget. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX.
LO-LEDERSTRID: På LO-kongressen i 2009 ble Gerd Kristiansen og Tor-Arne Solbakken valgt som nestledere ved siden av LO-lederen Roar Flåthen. Nå vil begge ha Flåthens kontor på Youngstorget. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX.Vis mer

Solbakken åpner for å fortsette som LO-nestleder

Favoritten til å overta som LO-leder etter Roar Flåthen, Tor-Arne Solbakken, sier nå at han vil forbli nestleder dersom han taper lederstriden mot Gerd Kristiansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kommer fram i et intervju med LO-Aktuelt i dag.

Neste torsdag åpner LO-kongressen der valget av ny leder overskygger alt annet. Roar Flåthen gir seg, og rett bak ham står nestlederne Gerd Kristiansen og Tor-Arne Solbakken klare til å overta som leder for nær 900 000 medlemmer.

Det er imidlertid bare én stol på det store kontoret på Youngstorget.

Blir selv om han taper Fagforbundet-leder Jan Davidsen har lenge vært klar på at Gerd Kristiansen bør bli ny LO-leder. Fagforbundet er LOs største forbund med over 300 000 medlemmer. Samtidig har VG denne uka sondert støtten til de to kandidatene i sentrale forbundene i LO, som får avisa til å konkludere med at Tor-Arne Solbakken ligger best an.

Samtidig bekrefter Solbakken i et intervju med LO-Aktuelt i dag at han fortsatt er aktuell som nestleder dersom han taper lederstriden. Han gjør det likevel klart at han sikter mot toppen. På spørsmål om hvorfor han vil bli LO-leder, svarer han:

- Nå har jeg vært i LO-ledelsen i i åtte år, og det ville vært oppsiktsvekkende hvis jeg ikke ville.

Solbakken var nestleder i Norsk Tjenestemannslag før han ble innvalgt i LO-ledelsen for åtte år siden. Det er trolig ingen plass til 59-åringen i NTL lenger. For Gerd Kristiansens del er situasjonen en annen: Fagforbundet-leder Jan Davidsen gir seg denne sommeren, og det kan rydde plass for Kristiansen som var nestleder i Fagforbundet fram til 2009 - dersom hun ønsker det.

Det lyktes ikke Dagbladet å få fatt i verken Tor-Arne Solbakken eller Gerd Kristiansen i går.

- Jevnt mellom de to I tillegg til Solbakkens eget forbund, Norsk Tjenestemannslag, har Handel og Kontor signalisert sin støtte til ham. Fagforbundet og Fellesorganisasjonen stiller seg bak Gerd Kristiansen. Delegasjonene i flere sentrale forbund arrangerer møter dagen før LO-kongressen tar til i Folkets Hus i Oslo 3. mai - mye avgjøres da.

Industri Energi, med omlag 58 000 medlemmer, har ennå ikke bestemt seg for en kandidat.

- Vi har ikke falt ned på lederkandidat. Vi har en nestlederkandidat (Frode Alfheim, jour. anm.) som vi vil ha fram, det er vår agenda, sier forbundsleder Leif Sande til Dagbladet.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), med vel 32 000 medlemmer i sine rekker, kommer ikke til å navngi sin kandidat før 3. mai.

- Jeg tror det er jevnt mellom de to. Vi kommer ikke til å flagge vårt standpunkt før kongressen, sier NAF-leder Erna Hagensen.

- Blir ingen normalarbeidsdag El og It-forbundets leder Hans Felix skal lede valgkomiteen som konstitueres på kongresses åpningsdag. Han har en betydelig jobb foran seg. Fem av LO-ledelsens sju medlemmer er ikke aktuelle for gjenvalg.

- Det er en utfordring i år at så mange nye skal inn, det er kun to fra den gamle ledelsen som skal være med videre. For valgkomiteen er det derfor ikke bare lederspørsmålet som står sentralt, sier Felix til Dagbladet, og legger til:

- Jeg kan ikke huske at det tidligere har vært så store utskiftninger.

Det betyr at valgkomiteens leder har et maratonløp foran seg fra det øyeblikket komiteen formelt kontitueres.

- Jeg ser ikke for meg noen normalarbeidsdag, for å si det sånn, sier fagforeningslederen.