Solberg: - Det Gunhild har fått til er imponerende

Diskuterte verdens matproblemer på pressekonferanse.

 FÅR STØTTE FRA ERNA:  Gunhild Stordalen og statsminister Erna Solberg var enige om det meste  på  EAT-konferansen i Stockholm Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR STØTTE FRA ERNA: Gunhild Stordalen og statsminister Erna Solberg var enige om det meste på EAT-konferansen i Stockholm Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) deltar på Eat i Stockholm. Etter at initiativtaker Gunhild Stordalen hadde blitt ferdig med sin åpningstale møttes hun og statsministeren mandag.

- Matproduksjon er største enkeltårsak til klimautslipp. Ingen kan løse dette alene. Vi trenger politikere ombord som gir føringer, sier Gunhild Stordalen.

Stordalen legger vekt på at det viktigste er å se sammenhengene mellom mat, helse, klima og miljø.

- Vi må få et mer plantebasert kosthold, sier Stordalen.

Erna Solberg legger på sin side vekt på oppmuntring og opplæring. Det må være enkelt å velge fisk og grønt, vi må lære barna å like fisk og barnefamilier må lære at en sunn middag enkelt kan tilberedes på 20 minutter, mener statsministeren.

På spørsmål fra de fremmøtte journalistene medga Solberg at Norge hadde et stort ansvar for matproduksjonsproblemene som Stordalen ønsker å bøte på.

- Særlig innenfor fiskeri- og oppdrettsnæringer er det store utfordringer. Her i Norge er det bærekraftig, men vi ser at i land som Chile at det ikke er slik. Det er problematisk, mener Solberg, som her understreket forskjellen mellom klimakostnadene til produksjon av kjøtt og fisk.

- Kan det være aktuelt å innføre avgifter på storfekjøtt og øke sukkeravgiften?

- Det er veldig komplisert å lage et differensiert avgiftssystem. I Norge så subsidierer vi jo kjøttproduksjon gjennom landbruksoppgjøret, men vi har for eksempel avgifter på sukkerholdige drikker, sier statsministeren til Dagbladet.

Solberg er ellers svært imponert over arrangementet til Stordalen.

- Jeg er veldig imponert over det Gunhild Stordalen har fått til. Det viktige nå er at hun får fokusere på det hun mener er den beste løsningen for verdens matproblemer, mener Solberg, noe som igjen falt i god jord hos miljøgründeren Stordalen.

- I fjor lanserte vi initiativet, vi hadde lite å vise til, men i fjor har vi ikke minst skaffet en politisk støtte. Det lover godt for fremtiden, sier Gunhild Stordalen om hva hun hadde fått til siden forrige arrangement.

Fattigdom, klima og bærekraftig matproduksjon henger tett sammen, var de begge enige om under pressemøtet.

Tall fra i fjor viser at en tredjedel av verdens befolkning er overvektige. Én miliard mennesker sulter.