Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solberg: - Fredsprisvinnerens enke er velkommen til Norge

Nå er Liu Xia kommet til Berlin.

SMILENDE I HELSINGFORS: Liu Xia, enken etter fredsprisvinneren i 2010 LiuXiaobo, mellomlandet på Helsinki International Airport tirsdag på vei til medisinsk behandling i Berlin. Foto: Jussi Nukari, Lehtikuva/AP/NTB Scanpix.)
SMILENDE I HELSINGFORS: Liu Xia, enken etter fredsprisvinneren i 2010 LiuXiaobo, mellomlandet på Helsinki International Airport tirsdag på vei til medisinsk behandling i Berlin. Foto: Jussi Nukari, Lehtikuva/AP/NTB Scanpix.) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobelkomiteen ønsker enken etter fredsprisvinner Liu Xiaobo, Liu Xia, som nå er i Berlin, velkommen til Norge.

- Uproblematisk, sier statsminister Erna Solberg.

Tirsdag forlot kunstneren Liu (57) Kina etter åtte år i husarrest. Hun satt i husarrest på tross av at hun ikke er tiltalt for noen forbrytelse.

Ektemannen hennes, Liu Xiaobo, som fikk fredsprisen i 2010, ble fengslet av kinesiske myndigheter i 2009. Han forble i fangenskap til han døde av kreft i juli i fjor.

Nyheten om Lius løslatelse ble mottatt med glede av Nobelkomiteen.

- Dette er noe vi har sett fram til lenge. Hun har blitt utsatt for store prøvelser og unødig lidelse til tross for at hun ikke har begått noen forbrytelse, sier leder Berit Reiss-Andersen i Nobelkomiteen til NTB.

Beklagelig

Det siste året er det blitt kjent at Liu under husarresten har gått på antidepressiver, opplevd hjerteproblemer og hatt besvimelsesanfall.

Måten hun har blitt behandlet på er beklagelig, mener statsminister Erna Solberg (H).

- Det er leit hun har blitt sittende i husarrest for anklager som var rettet mot hennes mann. Men det viktigste nå er at man faktisk har funnet en løsning, sa Solberg til NTB tirsdag kveld.

Ankom Berlin

Tysklands ambassade tilbød i april å hjelpe Liu med å reise til Tyskland. Reisen skjedde ikke den gang, men mandag møtte Kinas statsminister Li Keqiang sin tyske motpart Angela Merkel i Berlin.

Ett døgn senere ble en smilende Liu avbildet under en mellomlanding i Helsingfors. Senere tirsdag ettermiddag ankom hun Berlin.

Der ventet den Berlin-baserte kinesiske dissidenten Liao Yiwu og den tyske nobelprisvinneren i litteratur Herta Müller sammen med et titall andre for å motta Liu på flyplassen.

Men Liu ble umiddelbart ført inn i en svart bil, og hun kom ikke med noen uttalelser.

– Frigjort av internasjonalt press

Reiss-Andersen mener løslatelsen av Liu er et resultat av langvarig internasjonalt press på kinesiske myndigheter, og trekker spesielt fram den tyske statsministerens innsats.

Utenriksdepartementet i Beijing bekreftet tirsdag at Liu skulle til Tyskland «for å få medisinsk behandling etter egen vilje».

- Kina har mottatt en betydelig kritikk for behandlingen av Liu Xiaobo, spesielt det som ble oppfattet som en sen reaksjon da han ble syk, og et påfølgende dårlig medisinsk tilbud. Jeg tror en stor del av grunnen til at Liu nå løslates kommer av langvarig press, og at ektemannens død og ikke lenger utgjør det samme problemet, sier direktør Henrik Urdal i fredsforskningsinstituttet PRIO til NTB.

Nobelkomiteen: – Liu er velkommen i Norge

Liu Xiaobo fikk aldri selv gleden av å motta fredsprisen. Nå håper Reiss-Andersen at kona vil besøke Oslo og ta imot prisen på hans vegne.

Vi inviterte henne allerede i fjor, og den invitasjonen står ved lag. Hun er velkommen hit, og vi har gjort den vurderingen at hun uten tvil er ektefellens eneste nærstående og arving, sier Reiss-Andersen.

Norges forhold til Kina frøs til etter at Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i 2010. Forbindelsene ble normalisert igjen etter at de to landene ble enige om en politisk erklæring, hvor Norge forpliktet seg å respektere Kinas kjerneinteresser.

Neppe reaksjon som i 2010

- Det er naturlig at Nobelkomiteen inviterer Liu til Norge, alt annet ville vært underlig. Det kan derimot tenkes at den norske regjeringen også nå vil trå forsiktig. Kinesiske myndigheter kan oppfatte det som problematisk om representanter for regjeringen er til stede, sier Urdal, men påpeker at det trolig ikke blir en reaksjon lik den i 2010.

Solberg sa tirsdag kveld at det er uproblematisk at Liu kommer til Norge.

- Det ligger ingen begrensninger for folks innreise til Norge for å kunne delta på noe sånt. Det har vi ingen tradisjoner for å gjøre. Men først og fremst trenger hun behandling for øyeblikket, for hun har vært syk lenge, sa statsministeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media