Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solberg: - IS er den største terrortrusselen vi har

Norge bidrar med spesialstyrker i krigen mot IS. Kan føre til økt terrorfare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge trapper opp sin kamp mot IS, både sivilit og militært. Norge skal gi et militært bidrag på rundt 60 personer. Gruppa skal trene og rådgi syriske grupper i deres kamp for å frigi områder som kontrolleres  av terrorgruppa IS, sier Erna Solberg på en pressekonferanse i ettermiddag.

Gruppa skal hovedsaklig ha base i Jordan, men kan ifølge forsvarsminister Ine Eriksen-Søreide også skje på syrisk territorium, i spesielle tilfeller. Slike oppdrag skal klareres på forhånd, utdypet ministeren på pressekonferansen.

Solberg: - IS er den største terrortrussel vi har Årsaken til at Norge nå bidrar med spesialstyrker et et personell på rundt 60 personer, er at terrororganisasjonen ses på som «den største terrortrusselen vi har», ifølge statsminister Solberg.

- IS berører vår sikkerhet, og vi styrker innsatsen både militært og sivilt. Syria er en blodig, væpnet konflikt der Assadregimet og opposisjonen er i konflikt. Samtidig har IS etablert seg, og vi frykter at en hel generasjon barns framtid blir ødelagt, sier Solberg.

Statsministeren viser til at terrorgruppa IS må bekjempes med en rekke virkemidler, og viser til at en rekke nasjoner nå er med i krigen mot IS.

- Norge må ta sin del, sier hun.

- Ikke bare si ja til USA Men ikke alle er helt enige med statsminister, utenriksminister og forsvarsminister:

- I en situasjon hvor vår egen forsvarsevne er under press må norske politikere begrense antallet internasjonale militære bidrag. Norge må gjøre selvstendige vurderinger av hvor vi vil bidra, det kan ikke være slik at vi automatisk må si ja når USA spør, sier SV-leder Audun Lysbakken, som utdyper:

- Vi frykter at dagens vedtak kan gjøre at Norge på sikt blir trukket dypere inn i konflikten i Irak og Syria, uten at koalisjonen har en klar strategi for å skape fred og i en situasjon hvor vi risikerer å alliere oss med krefter som selv står bak omfattende brudd på internasjonal rett.

Heller ikke Frps mann i Utenrikskomiteen, Christian Tybring-Gjedde er udelt positiv:

- Jeg støtter regjeringens linje, men er skeptisk til vår deltakelse i konflikter ute. Også i denne. Jeg er usikker på hva som er målet, på hvem vi støtter. Jeg tror intensjonen er god, men den intensjonen kan misoppfattes, sier nestlederen i Utenriks- og forsvarskomiteen.


Spesialstyrker er med
Både statsminister og forsvarsminister understreket av avgjørelsen om å øke den militære innsatsen ikke var et enkelt valg. Forsvarsministeren innrømmer at det kan bli et vanskelig oppdrag: 

- Vi har ingen endelig garanti for hva gruppene vi skal være med å trene opp vil gjøre. Men vi er trygge på at utvelgelses- og kontrollfasen er svært bra. Gruppene vi trener opp, skal kun kjempe mot IS. De skal ikke kjempe mot regjeringsstyrkene, og de skal ikke sette fredsprosessen i fare, sier Søreide til VG.

Økt trussel i Norge På pressekonferansen sa hun også at et styrket norsk militært bidrag mot IS vil kunne øke trusselen mot Norge.

- Samtidig vil det være en risiko ved å ikke gjøre noe. En av grunnene til at vi bidrar til koalisjonen er jo nettopp å bekjempe ISIL og dermed redusere faren for terrorangrep på norsk og europeisk jord, ifølge Søreide.

- Striden skal bekjempes av andre, men det viktigste vi kan gjøre, er å støtte de lokale gruppene som skal bekjempe IS i Syria og Irak, fortsetter hun.

Bidraget er på rundt 60 personer, og inkluderer folk fra spesialstyrkene. Det vil inngå i koalisjonens program, og vil hovedsaklig skje i Jordan, men det kan også komme til å skje på syriske territorium, sier ministeren.

Sammenligner med Afghanistan Hun sammenligner oppdraget med det som Norge i dag har i Afghanistan.

- De norske styrkene vil ligge under de nasjonale kommandolinjene, sier hun videre.

- Dette vil i en periode kunne øke trusselen mot Norge, sier Søreide, som så understreker at koalisjonen har en langsiktig strategi om å få bukt med terrororganisasjonen IS. 

Minerydding Norge skal også bidra 200 millioner kroner til stabiliseringstiltak i Irak og Syria, i tillegg til å hjelep med minerydding i områder som er frigitt av IS, herunder vil de bidra med ytterligere 50 millioner kroner, ifølge utenriksminister Børge Brende.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!