Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solberg: - Jeg har fortsatt tillit til Sylvi Listhaug

Statsministeren mener Listhaug er en god justisminister og hevder Listhaug står bak unnskyldningen hennes.

BEKLAGER OG BEKLAGER: Erna Solberg sier hun ikke stiller seg bak Sylvi Listhaugs utspill på Facebook og beklager overfor dem som ble støtt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEKLAGER OG BEKLAGER: Erna Solberg sier hun ikke stiller seg bak Sylvi Listhaugs utspill på Facebook og beklager overfor dem som ble støtt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg snakker ut om justisminister Sylvi Listhaugs (Frp) omstridte Facebook-innlegg.

Innlegget har skapt stor debatt, og onsdag fremmet Rødt et mistillitsforslag mot Listhaug, og Solberg gikk onsdag ettermiddag ut og beklaget Listhaugs utspill.

Hun utdypet beklagelsen kort tid senere og hun møtte pressen omtalte Solberg konsekvent Listhaugs utspill på Facebook som «regjeringens utspill»-

- Det er en situasjon, spesielt etter Utøya, som gjør at vi må være ekstra varsomme. Og spesielt nå med den filmen, så er det mange som gjenopplever terroren. Derfor er det grunn til å være ekstra varsom, og det har ikke vi vært. Men vi har lært av det, sier Solberg onsdag kveld.

Statsministeren forteller Dagbladet at hun likevel har tillit til Listhaug:

- Jeg har tillit til Sylvi Listhaug som statsråd, hun er en god justisminister, og hun sier hun har lært av denne saken. Jeg tror vi alle har lært av denne saken at vi må være forsiktig med ord, sier Solberg.

- Bør ikke Listhaug også si unnskyld?

- Hun står bak det jeg sier nå, svarer Solberg.

TRUMPRETORIKK: Kommunikasjonssjef i Halogen og retorikkekspert Andreas Birger Johansen sier at Sylvi Listhaug bruker samme retorikk som Trump. Han kaller måten hun snakker på «klassisk stemmesankende retorikk». Foto: Dagbladet / NTB Scanpix / Klipp: Emilie Rydning Vis mer Vis mer

Støres rolle

Ifølge Solberg kommer unnskyldningen fra henne fordi Ap-leder Jonas Gahr Støre ba henne avklare.

Solberg sier også at unnskyldningen kommer i dag - og ikke tidligere - fordi det har «vært en diskusjon» som har pågått. Hun vil ikke gå inn på hva denne diskusjonen har dreid seg om.

- Den kommer fordi vi har hatt en diskusjon som har pågått i disse dagene. Både på søndag og mandag var jeg tydelig på at Facebook-oppdateringen var over streken for det jeg mener er anstendig.

Tar selvkritikk
Hele regjeringen, inkludert Listhaug, står bak unnskyldningen, ifølge Solberg, som også sier at innlegget var over grensen.

Statsministeren tar selvkritikk for at hun ikke umiddelbart så at innlegget skilte seg ut fra vanlig politisk debatt.

- Jeg ser jo at vi - og jeg - burde sett at utspillet som kobler Arbeiderpartiet og terror, har en helt annen dimensjon, sier hun til Aftenposten.

Solberg forteller også at «Sylvi har sagt at hun har lært og skal bidra til saklig debatt framover».

Innlegget ble delt fredag forrige uke. Lørdag skal Solberg ha fått sin statssekretær Rune Alstadsæter til å kontakte justisminister Listhaug, skriver NTB. Han skal ha bedt statsråden om å slette bilde, uten at hun etterfulgte det.

Solberg ønsker ikke å kommentere dette overfor Aftenposten.

Slettet bildet
Bildet Listhaug delte på Facebook viste flere soldater med tildekkede ansikter, med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».

Tirsdag kveld valgte Listhaug å uttale seg om debatten som har rast rundt innlegget, hvor hun blant annet skrev at det ikke var hennes intensjon at innlegget skulle bli koblet opp mot Utøya-massakren, og at hun har stor medfølelse for dem som opplevde dette og de etterlatte.

Dette falt ikke i god jord hos flere Utøya-overlevende som kommenterte saken overfor Dagbladet, som mente at Listhaug burde slette og beklage bildet.

Onsdag formiddag valgte Listhaug å slette bildet. Men det er ikke kritikken som har fått henne til å bøye av. Derimot oppga hun at det er bilderettigheter som er årsaken.

«Jeg har nå slettet innlegget og bildet som ble lagt ut på fredag. Grunnen til dette er at de som har rettighetene til bildet i Norge har gitt oss beskjed om at det ikke kan brukes til politiske ytringer. Det må vi selvsagt forholde oss til. Ønsker alle en fin dag videre,» skrev hun i Facebook-innlegget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!