UTFORDRINGER: Erna Solberg kommenterte valgseieren på Stortinget tirsdag. Hun fortalte at regjeringen har nye utfordringer i vente. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Valg 2017

Solberg: - Jeg har sympati for Jonas Gahr Støre i dag

Erna Solberg trakk det lengste strået i valget. Nå begynner regjeringsforhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 25,1 prosent av stemmene, borgerlig flertall med 89 mandater og svært gode utsikter til en ny regjeringsperiode. Det var utgangspunktet da Erna Solberg i dag holdt en pressekonferanse i etterkant av gårsdagens valg.

Arbeiderpartiet gjorde et historisk dårlig valg, partiets nest dårligste siden 1924. Dagen derpå har Solberg vondt av situasjonen Ap-lederen står i.

- Ja, det er klart jeg har sympati for ham i dag. Jeg har sympati med alle enkeltmennesker som kommer ut for litt tøffere tider, sier Solberg til Dagbladet.

Statsministeren minnet om at hun også har vært med på å tape valg, og sånn sett vet Solberg bedre enn de fleste at tidas tann kan snu fiasko til valgfiasko.

- Samtidig er det jo konkurranse mellom partier, og jeg er glad vår linje har vunnet, sier Solberg og smiler.

Godkjent-stempel

Da pressekonferansen startet klokka 12, benyttet hun anledningen til å takke for tilliten til velgerne.

STATSMINISTER: Statsminister Erna Solberg møtte pressen etter valgseieren. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
STATSMINISTER: Statsminister Erna Solberg møtte pressen etter valgseieren. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Et gjenvalg betyr at politikken vår har fått et godkjent-stempel av velgerne. Den har vist seg å virke, og velgerne ønsker mer av det. Vi har vært gjennom fire år med omdiskuterte reformer og vanskelige utfordringer. Reformene vi har gjennomført, både har lyktes, blitt landet og gitt resultater.

Solberg forteller at de i tider har vært i motbakker, særlig under enkelte reformer. Men at de har forsøkt å forklare hvorfor en reform er viktig, og viser blant annet til politireformen.

Når hun oppsummerer valgkampen, synes hun at den har vært god.

- I sum har dette vært en god valgkamp. Vi har vist oss fram og nådd velgerne på en god måte, sier statsministeren og fortsetter:

- Noen sier at det har vært det har vært et distriktsopprør denne valgkampen, men i Møre og Romsdal er Høyre det største partiet. I Nord-Trøndelag går vi fram, selv om vi går litt tilbake nasjonalt. Vi har mer tilbakegang i de sentrale fylker, sier Solberg.

FORTSATT STATSMINISTER: Statsminister Erna Solberg møtte pressen etter valgseieren. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
FORTSATT STATSMINISTER: Statsminister Erna Solberg møtte pressen etter valgseieren. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Krevende tid

Solberg sier at mye går bra i Norge, men at det blir krevende tid.

- Norge går inn i en krevende tid. Antall eldre øker, det blir enda vanskeligere å få til prosjektet omstilling når en tid går bedre, enn i tid med høye ledighetstall. Vi skal videreutvikle Norge, løse de store utfordringene, klimautfordringene og Norge skal levere sitt bidrag til Parisavtalen, sier Solberg.

Statsministeren ønsker ikke å si når regjeringen og støttepartiene skal snakke sammen for å avklare framtidige samarbeidsformer.

- Vi har ikke hastverk, for vi har gjort det største arbeidet allerede, og det er å lage statsbudsjett for neste år. Vi skal avklare samarbeidsformer og grunnlaget framover, sier Solberg.

På spørsmål om det blir firepartiregjering, svarer Solberg følgende:

- Det vil alltid være et mål at alle borgerlig partiene sitter i regjering.