FRENCH TILBAKE: Børge Brende og Erna Solberg innkalte til en haste-pressekonferanse på Statsministerens kontor 17. mai ettermiddag. Joshua French er tilbake i Norge, og statsministeren og utenriksministeren informerte om situasjonen til French. Video: NTB Scanpix Vis mer

Joshua French-saken

Solberg: - Vi er opptatt av å få norske borgere hjem, særlig hvor en straffeutmåling ikke ville vært mulig i Norge

Joshua French har ankommet Norge. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STATSMINISTERENS KONTOR (Dagbladet): Dagbladet kunne tidligere i ettermiddag erfare at French var blitt satt fri. Samtidig inviterte statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) til en pressekonferanse om situasjonen.

- Han kom til Norge i dag. Nå får han helsemessig oppfølging. Han er i de beste hender, sier Erna Solberg på pressekonferansen og fortsetter:

- Jeg er glad for at vi endelig har funnet en løsning. Fra vår side har vi i tre og et halvt år jobbet med denne saken. Vi har flere ganger trodd at vi var nær. Det har vært både oppturer og nedturer. Vi kan se fram til et nytt kapittel.

Joshua French ankom Norge rundt klokka 11 i dag. Han ble transportert ut av Kongo med egnet fly. Avtalen om løslatelse til Norge, ble signert tirsdag på kontoret til Kongos president Joseph Kabila.

Joshua French har ingen dom mot seg i Norge, og er derfor nå en fri mann, etter å ha sonet i Kongo i åtte år.

Humanitære forhold

- Kongolesiske myndigheter har lagt vekt på humanitære forhold, og særlig hensynet til moren Kari Hilde French, som er grunnen til at han ble løslatt. Hennes omsorg har gjort inntrykk, sier Solberg.

Solberg sa at hun er lettet over at French er i Norge, og sier at det er en sak som har engasjert mange over lang tid.

- Hvorfor har denne saken vært så viktig for norske myndigheter?

- Han er den eneste nordmannen som soner en dødsdom i utlandet. Norske myndigheters engasjement er knyttet til den siste rettsprosessen. Vi er opptatt av å få norske borgere hjem, særlig hvor en straffeutmåling ikke ville vært mulig i Norge. Det er viktig å understreke at denne rettssaken som French ble utsatt for, etter Molands død, var en rettssak som vi mente hadde store svakheter, og de kom til helt andre konklusjoner enn norske myndigheter, sier Erna Solberg.

- Det viktigste for oss, er å hjelpe en norsk statsborger som var i en humanitær vanskelig situasjon, sier utenriksminister Børge Brende.

Brende opplyser på pressekonferansen på Statsministerens kontor, at de har vært klare overfor kongolesiske myndigheter at de ikke vil få noe i bytte for at French får komme til Norge.

Siden Joshua French er halvt britisk, har også britiske myndigheter bidratt i saken.

Ville løslate French

De siste årene har norske diplomater jobbet intenst for å French hjem til Norge. UDs spesialutsending Arild Øyen har hatt tett kontakt med myndighetene i Kongo i et forsøk på å løse den fastlåste situasjonen for nordmannen.

I mars kunne Dagbladet melde at en høytstående general i Kongos militære justisvesen, ville sende French tilbake til Norge.

I et brev skrev generalen Joseph Ponde, den øverste sjefen for Kongos militære justisvesen og en slags en militær «riksadvokat», at det er på tide at French øverføres til Norge, slik at han kan sone ferdig dommen her.

Brevet med anbefalingen gikk til statsministeren og så til Kongos president Joseph Kabila.

- Vi venter nå bare på en eventuell presidentordre. Dersom den kommer vil vi iverksette den, sa en representant for «den militære riksadvokaten» til Dagbladet da.

French soner både dødsdom og livsvarig fengsel, men Dagbladet kunne i mars melde at norske diplomater har gjort det klart for kongoleserne at den norske staten ikke kan garantere at norske domstoler ikke slipper French fri, dersom han blir overført for å sone ferdig i Norge.

I et intervju med NRK i februar sa Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba at Joshua French vil bli benådet. Dette er en annen løsning enn soningsoverføring.

Kongo-saken

Sammen med Tjostolv Moland ble Joshua French dømt til døden og livsvarig fengsel for spionasje og drapsforsøk i 2010. Moland ble også dømt til døden for drapet på deres sjåfør Abedi Kasongo.

Saken har vært mye omtalt som Kongo-saken i norsk presse.

I 2013 fant French sin venn død på badet utenfor cella de to delte. Norske Kripos reiste til Kongo for å bistå i etterforskingen og konkluderte med at Moland tok sitt eget liv.