BEDRE NÅ, MEN FOR SEINT:  Statsminister Erna Solberg (H) møtte tirsdag til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
BEDRE NÅ, MEN FOR SEINT:  Statsminister Erna Solberg (H) møtte tirsdag til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.Vis mer

Solberg: - Vi stolte på Politidirektoratet

Regjeringen visste ikke om forsinkelser med beredskap etter 22. juli før Riksrevisjonen slo alarm. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen stolte på Politidirektoratets forsikringer om at objektsikringen var i orden og kjente ikke til problemene, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

I tirsdagens kontrollhøring på Stortinget ville komitéleder Martin Kolberg (Ap) vite om ikke regjeringen burde orientert Stortinget om den manglende fremgangen i arbeidet med objektsikring før Riksrevisjonen kom med sin kritiske rapport.

- Regjeringen var jo ikke klar over at situasjonen var sånn før vi faktisk fikk Riksrevisjonens rapport og fikk status på det. Det var da man først så at det lå dårligere an, repliserte Solberg.

Riksrevisjonen beskrev situasjonen som «svært alvorlig».

- Nå sier statsministeren at regjeringen ikke hadde noe kunnskap om dette. Det vil jeg karakterisere som en sensasjonell uttalelse. Dere har samordningsenheten ved Statsministerens kontor og konstitusjonelt ansvarlige statsråder, men ingen meddeler verken deg, som ansvarlig sjef for regjeringen, eller Stortinget om denne tilstanden? spurte Kolberg.

Solberg: - Feil informasjon

- Når Politidirektoratet melder grønt og det meddeles Stortinget at man er i havn med objektsikring, er det basert på feil informasjon, svarte Solberg.

- Vi må stole på de dataene som kommer opp. Stortinget ble informert om at det var god objektsikring, fordi regjeringen hadde fått beskjed om at det var god objektsikring på Justisdepartementets side.

Statsminister Erna Solberg (H) erkjente i høringen at arbeidet med å sikre viktige objekter har tatt for lang tid.

I saken om objektsikring er det ikke uklarhet om ansvar eller uenighet om tolkning av regelverk mellom politiet og Forsvaret, ifølge statsministeren.

- De svakhetene som er påpekt i Riksrevisjonens rapport, og som jeg oppfatter som alvorlige, skyldes andre forhold, som har vært grundig belyst av dem som har vært her før meg, sa Solberg i sin innledning.

- Objektsikkerhetsarbeidet var pågående da Riksrevisjonen gjorde sine undersøkelser og avga sin rapport. Jeg er enig med Riksrevisjonen i at arbeidet har tatt for lang tid, sa statsministeren.

- Bevissthetsøkning

Bakgrunnen for høringen er at det 1. januar 2011 kom en ny instruks om bedre terrorsikring. Fire år senere, i 2015, var det fortsatt "svært alvorlige" mangler i politiets og Forsvarets evne til å sikre bygninger og infrastruktur i en trusselsituasjon, ifølge Riksrevisjonen.

- Hendelsene 22. juli viste oss at bedre koordinering, rolleavklaring og samtrening mellom aktørene på beredskapsområdet, er nødvendig for å gjøre samfunnet godt forberedt på alvorlige hendelser. Derfor er det min vurdering er at det har vært en klar bevissthetsøkning rundt det forebyggende beredskapsarbeidet i departementene, sa Solberg.

- Den akutte krisehåndteringen har fungert godt i de situasjonene vi har hatt, herunder brannen i Lærdal, terrortrusselen sommeren 2014 og oppfølgingen av hendelsene i Paris og København.

- Bedre i dag

Solberg brukte deler av sin innledning på å liste opp hvilke tiltak regjeringen har satt i verk for å styrke arbeidet med sikkerhet og beredskap.

- Selv om samfunnssikkerhet- og beredskapsarbeidet aldri blir ferdig, er jeg overbevist om at vi på dette området i dag er betydelig bedre enn vi var før 22. juli 2011. Det skyldes både initiativer tatt av forrige regjering og av min regjering, understreket Solberg.

Hennes forklaring avslutter den to dager lange høringen, hvor forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) forklarte seg tidligere tirsdag.

Mandag forklarte tidligere justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp), forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og politidirektør Odd Reidar Humlegård seg.

(NTB).